Ziarna słonecznika i dyni to drogocenne źródło witamin i składników mineralnych potrzebnych każdemu organizmowi
fit.pl
2010-06-11 00:00
Udostępnij
Zdrowie zaklęte w ziarnach
dynia1Słonecznik zawdzięcza swoją nazwę najjaśniejszej gwieździe na naszym niebie. Uderzające podobieństwo pomiędzy wyglądem słońca, a tym żółtym kwiatem zaowocowało taką właśnie słoneczną nazwą. Najstarsze wzmianki o tej roślinie pochodzą z Ameryki Południowe oraz z Indii. Do Europy pierwsze słoneczniki trafiły w XVI wieku i były początkowo traktowane jedynie jako ozdoby ogrodów. Później odkryto, że są także źródłem doskonałego oleju.

Ziarna słonecznika są niedoceniane, chociaż o ich leczniczych właściwościach pisano już w XVII wieku. W dawnej Polsce z ziaren słonecznika produkowano lekarstwa, które przyspieszały gojenie ran.

Dzisiaj słonecznik stanowi doskonałą przekąskę. Skład każdego ziarenka to prawdziwy skarb nie tylko dla serca, ale i dla całego organizmu. Już mała porcja ziaren dostarcza nam witamin A, E, B oraz błonnika, potasu, żelaza i wapnia. Słonecznik potrafi także redukować negatywny wpływ cholesterolu na nasze serce.

Nie trzeba przyrządzać wymyślnych przepisów na dania ze słonecznikiem. Wystarczy łuskane ziarna dodawać codziennie do kanapek, stosować jako panierkę dla ryb, uzupełniać nimi letnie sałatki lub podjadać jako przekąskę.

Prozdrowotne właściwości kryją w sobie także pestki dyni. Regularne delektowanie się nimi skutecznie poprawia pracę serca oraz wzrok. Pestki dyni osobom, które są na diecie pomogą w oczyszczeniu organizmu i wyregulują przemianę materii. O tych zdrowych ziarenkach nie powinni zapominać przede wszystkim mężczyźni. Prowadzone od wielu lat badania dowodzą, że regularne spożywanie pestek dyni pomaga w zapobieganiu schorzeniom prostaty. Pestki są także bogate w tzw. witaminy płodności i według niektórych mają zdolności afrodyzjakalne.

Pestki dyni Siesta podobnie jak ziarna słonecznika z powodzeniem możemy dodawać do sałatek oraz spożywać jako pełnowartościową przekąskę.

www.fit.pl