Zobacz jak długo trawisz niektore pokarmy

Wpływ odpowiedniego trawienia na czutratę i utrzymanie wagi jest dosyć znaczący. Oczywiście dokładnyas trawienia zależy od stanu naszego organizmu - co jemy, jak jemy, jaka jest nasza kondycja, metabolizm, a nawet płeć. Jednak ogólnie rzecz biorąc niektóre produkty spożywcze będę trawione w mgnieniu oka, podczas gdy inne będą trawione przez długi czas
2018-10-04 00:00
Udostępnij
Zobacz jak długo trawisz niektore pokarmy

Czas trawienia, najprościej rzecz ujmując, to procedura, w której spożywane posiłki rozkładają się na drobne cząstki, przenikające do krwioobiegu. Ważne, aby uświadomić sobie, że różne pokarmy, trawimy w różnym czasie. Pomoże nam to w prawidłowym utrzymaniu wagi.

Szybko trawione jedzenie

Jedzenie, które zbyt szybko się trawi, może spowodować, że zjadamy znacznie więcej niż powinniśmy. Szybko przetrawione jedzenie powoduje, że szybko pojawia się uczucie głodu.

Ten rodzaj żywności zapewnia szybki przypływ energii, czyli skok poziomu glukozy. A nadmiar glukozy w organizmie nie jest trawiony, a zamieniany w tłuszcz.

Wolno trawione jedzenie

Wolno trawione jedzenie podnosi poziom cukru we krwi znacznie wolniej, zapewniając organizmowi stabilną i zrównoważoną energię.

Bardzo ważne jest, aby zdawać sobie sprawę z tego, jak dużo czasu zajmuje trawienie poszczególnych produktów. Ważne, abyśmy wiedzieli ile trawi się to, co przed chwilą zjedliśmy, żeby zrobić miejsce w żołądku na następny posiłek.

W przeciwnym wypadku układ pokarmowy zostanie przeciążony. Zawsze najpierw sięgaj po lekkostrawne produkty, a na koniec zostaw te, których trawienie zajmuje najwięcej czasu.

Na dobry początek dnia wybieraj produkty, z trawieniem których organizm poradzi sobie najszybciej. Pamiętaj, by zielone koktajle, soki, owoce zjadać na pusty żołądek. Zjadając je po posiłku skutecznie blokujemy ich trawienie.

Ile czasu potrzebujesz, by strawić:

  • Woda - Natychmiast trawiona
  • Sok owocowy lub warzywny - 15- 20 minut
  • Surowe warzywa - 30-40 minut
  • Pieczone warzywa - 40 minut
  • Ryby - 45-60 minut
  • Sałatka z oliwą - 1 godzina
  • Warzywa skrobiowe - 1,5 - 2 godziny
  • Ziarna (ryż, komosa, gryka, kasza) - 2 godziny
  • Nabiał - 2 godziny
  • Orzechy - 3 godziny
  • Kurczak - 1,5 - 2 godziny
  • Wołowina - 3 godziny
  • Wieprzowina - 5 godzin