Zupy krem – trzy proste przepisy na jesienny rozgrzewający obiad

Zupa to danie, po które chętnie sięgamy przez cały rok. Latem na naszych stołach królują chłodniki oraz zupy jarzynowe przygotowywane ze świeżych warzyw, z kolei jesienią i zimą zdecydowanie częściej stawiamy na pożywne i rozgrzewające kremy. O tej porze roku warto dodawać do nich pestki dyni czy orzechy, które nie tylko wzbogacą ich smak, ale i sprawią, że uczucie sytości po posiłku pozostanie z nami na dłużej. Poniżej znajdziecie trzy przepisy na aromatyczne zupy
2018-10-12 00:00
Udostępnij
Zupy krem – trzy proste przepisy na jesienny rozgrzewający obiad

Krem z białych warzyw i gruszki

Niezwykle elegancki i smaczny. Idealny do podania na niedzielny obiad. Dodatkowo białe warzywa wspierają układ odpornościowy oraz wzmacniają ściany naczyń krwionośnych.

Składniki:

  • Por
  • Duży korzeń pietruszki
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Gruszka z puszki marki Sandra
  • 1,5 l bulionu
  • 100 g gorgonzoli
  • Odrobina masła do smażenia
  • Orzechy włoskie
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekanego pora i pietruszkę. Podsmażamy przez chwilę i zalewamy bulionem. Kiedy warzywa będą miękkie blendujemy na jednolity krem. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Orzechy prażymy na patelni. Przed podaniem zupę posypujemy orzechami, gorgonzolą i zdobimy kawałkami gruszki.

Krem pomidorowy z batatami

Bataty, dzięki zawartości beta-karotenu, mają korzystny wpływ na wzrok oraz jelita. Dodatkowo niski indeks glikemiczny sprawia, że jest to warzywo idealne dla diabetyków. Poniżej prezentujemy przepis na zupę, którą przygotujesz w 20 minut.

krem-pomidorowy

Składniki:

  • Duża cebula
  • ok. ½ kg. batatów
  • Puszka pomidorów marki Sandra
  • 1 l bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • Odrobina masła klarowanego do podsmażenia
  • Śmietana do zup
  • Natka pietruszki
  • Pestki dyni
  • Sól, pieprz, kurkuma

Przygotowanie:
Na maśle podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy pokrojone w małą kostkę bataty i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy i dodajemy bulion oraz pomidory. Gotujemy przez ok. 15 minut. Blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy odrobinę kurkumy. Przed podaniem mieszamy ze śmietaną, dekorujemy pestkami dyni i posiekaną natką pietruszki.

Zupa krem z ciecierzycy

Jeśli przed nami intensywny dzień, warto przygotować sycącą zupę. Ta z ciecierzycy nie tylko na długo zaspokoi głód, ale również dostarczy naszemu organizmowi białka, wapnia, żelaza a także witaminy C.

zupa-ciecierzyca

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy marki Sandra
  • Ziemniak
  • Cebula
  • 3 marchewki
  • Masło klarowane do podsmażenia
  • 1 l bulionu
  • Łyżka oliwy
  • Kurkuma, chili, wędzona słodka papryka
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Oliwę mieszamy z papryką wędzoną oraz chili. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i smarujemy mieszanką przypraw. Pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut. W tym czasie kroimy warzywa i podsmażamy je na maśle. Dodajemy bulion i pieczoną ciecierzycę (część odłóżmy do dekoracji). Gotujemy przez 15- 20 minut. Po tym czasie blendujemy zupę na krem i doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku. Dodajemy odrobinę kurkumy. Przed podaniem dekorujemy pozostałą ciecierzycą.

Smacznego!