Ekodieta dla malucha - co warto o niej wiedzieć?

Wartościowe wybory żywieniowe i ich pozytywny wpływ na losy planety to coraz bardziej istotna kwestia dla współczesnych rodziców. Sięganie po produkty, których składniki pochodzą z rolnictwa ekologicznego, to ważny krok w trosce o środowisko, a co za tym idzie – w trosce o przyszłość dziecka. Dostęp do tego rodzaju żywności jest coraz szerszy, jednak czy każdy produkt z napisem „eko” lub „bio” będzie odpowiedni dla delikatnego organizmu malucha?
2021-05-31 00:00
Udostępnij
Ekodieta dla malucha - co warto o niej wiedzieć?

Wyjątkowe potrzeby malucha na pierwszym miejscu

Rozwój dziecka w pierwszych latach życia jest bardzo intensywny – kształtuje się m.in. metabolizm czy układ pokarmowy. Do zaspokojenia potrzeb żywieniowych w tym szczególnym okresie młody organizm wymaga właściwie skomponowanej diety – innej niż osoba dorosła. Właśnie dlatego wybierając żywność dla malucha, warto przede wszystkim sięgać po taką ze składnikami podlegającymi bardzo restrykcyjnym normom jakości oraz zbilansowaną pod względem wartości odżywczej. Produkty przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci – bez względu na to, czy zawarte w nich składniki pochodzą z rolnictwa konwencjonalnego, czy ekologicznego – spełniają surowe normy jakości, określone przez prawo krajowe i Unii Europejskiej, a ich skład jest dopasowany do wymagań żywieniowych młodego organizmu. Cechą charakterystyczną takich produktów jest widoczne na opakowaniu wskazanie wieku (np. po 6. czy 8. miesiącu życia), które pomaga dokonać wyboru w oparciu o etap rozwoju niemowlęcia.

ABC rolnictwa ekologicznego

Świadomość dotycząca wpływu produkcji żywności na środowisko naturalne rośnie, a wraz z nią zainteresowanie produktami, których składniki pochodzą z rolnictwa ekologicznego. Takie rolnictwo – w odróżnieniu do konwencjonalnego (tradycyjnego) – charakteryzuje się przede wszystkim innym rodzajem stosowanych praktyk.

Uprawy ekologiczne – warzywa, owoce czy zboża pochodzą z upraw, w których stosuje się odpowiednie zabiegi rolnicze, polegające na zwiększeniu ilości materii organicznej gleby oraz zapobieganiu jej erozji. W takich uprawach nie stosuje się mineralnych nawozów azotowych – stosowane są wyłącznie nawozy i środki poprawiające właściwości gleby dopuszczone do stosowania w produkcji ekologicznej, np. preparaty na bazie roślin.

Hodowle ekologiczne – hodowle, w których zwierzęta karmione są głównie paszami ekologicznymi i utrzymywane są w odpowiednich warunkach. Zgodnie z przepisami prawa w chowie ekologicznym nie stosuje się profilaktycznie syntetycznych weterynaryjnych środków leczniczych, w tym antybiotyków ora zabronione jest stosowanie hormonów, a wzrost zwierząt nie jest sztucznie stymulowany.

Jakie oznaczenia świadczą o tym, że produkt przeznaczony dla niemowlęcia jest ekologiczny?

Żywność odpowiednia dla najmłodszych posiada na opakowaniu widoczne wskazanie wieku. Jeśli jednak rodzice chcą komponować jadłospis malucha z uwzględnieniem produktów ekologicznych, to oprócz wspomnianego oznaczenia wieku powinni zwracać również uwagę na to, czy etykieta tego typu produktu zawiera unijne logo żywności ekologicznej (tzw. Euroliść), numer jednostki certyfikującej i kraj pochodzenia surowców. Te wszystkie informacje dają rodzicom zapewnienie, że dana żywność jest dopasowana do szczególnych potrzeb najmłodszych oraz spełnia wymagania rolnictwa ekologicznego.

Wybór dobry dla dziecka i dobry dla planety

Rodzice, którym zależy na uwzględnianiu w diecie swoich dzieci żywności ekologicznej, mogą znaleźć na rynku bogatą ofertę produktów przeznaczonych specjalnie dla najmłodszych – ze składnikami z ekologicznych upraw i hodowli. Przykładem jest linia BoboVita Bio, do której należą między innymi pyszne pełnowartościowe posiłki z wartościowymi warzywami pochodzącymi w 100% z certyfikowanych ekologicznych upraw, a także z mięsem w 100% z certyfikowanych ekologicznych hodowli, prowadzonych z najwyższą dbałością o środowisko i dobrostan zwierząt. Produkty te powstają z myślą o dobru planety – różnorodności biologicznej, kondycji gleby oraz źródłach wody, a ponadto są bez konserwantów*, bez barwników* oraz bez wzmacniaczy smaku*. Dzięki temu opiekunowie mogą mieć pewność, że ich maluch – już od początku rozszerzania diety – dostaje to, co dobre – w trosce o środowisko naturalne i z myślą o jego przyszłości.