fit.pl mobile logo

Mleko matki

Specjaliści żywienia człowieka i lekarze-pediatrzy zalecają wyłączne żywienie naturalne niemowląt przez okres przynajmniej pierwszego półrocza życia dziecka
Karmienie piersią, zgodnie ze współczesną wiedzą, jest jedynym sposobem żywienia niemowląt, zapewniającym im optymalny stan zdrowia i rozwój.

Mleko mamy pod lupą
breast-feedingSkład mleka matki, jako pierwszy naturalny pokarm, doskonale odpowiada zapotrzebowaniu niemowlęcia- zawiera wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju fizycznego i umysłowego:

v białko – bogate we frakcję serwatkową, w skład której wchodzą ważne dla malucha: laktoalbumina i laktoferryna, swoiste ciała odpornościowe (sIgA), swoiste czynniki wzrostu (odpowiedzialne za rozwój układu nerwowego, skóry i narządów), tauryna;

v tłuszcze – przeważają kwasy tłuszczowe nienasycone, krótko- i średniołańcuchowe, zestryfikowane w najłatwiej przyswajalnej pozycji; w mleku matki znajdują się także enzymy i związki ułatwiające ich trawienie i wykorzystywanie (lipazy, tauryna, karnityna);

v węglowodany – duże ilości laktozy ze względu na rozwój układu nerwowego dostarczane są wraz z enzymami ułatwiającymi jej przyswajanie;

v sole mineralne – w ilościach dostosowanych do możliwości nerek noworodka, proporcja wapnia do fosforu gwarantuje najlepsze wykorzystanie wapnia w procesach kostnienia;

v witaminy – szczególnie bogate w witaminę A, PP i E; jedynie witamina D3 powinna być dodatkowo podawana niemowlęciu (w ilości ustalonej przez lekarza);

v czynniki wzrostowe – warunkują odpowiednie tempo wzrostu organizmu, prawidłową strukturę
przewodu pokarmowego.

Dostosowanie ilości i składu
Ilość wydzielanego przez matkę mleka jest regulowana przez apetyt dziecka, przeciętnie wynosi niemalże litr mleka na dobę. Niedopajanie dziecka i jednoczesne przystawianie do piersi na żądanie jest skutecznym sposobem utrzymania laktacji.

Skład mleka zmienia się zarówno w czasie pojedynczego karmienia, jak i w czasie trwania laktacji, a nawet w zależności od pory dnia. Przez zazwyczaj 5 pierwszych dni laktacji (a jeśli mama urodziła wcześniaka, to dłużej-nawet kilka tygodni) produkowana jest siara. Zawiera ona większe niż w późniejszym okresie ilości białka, przeciwciał i składników mineralnych. W miarę rozwoju laktacji i wzrostu maluszka zawartość tych składników w mleku maleje, natomiast wzrasta ilość laktozy i tłuszczu, co prawdopodobnie związane jest z szybkim rozwojem układu nerwowego. W trakcie każdego karmienia najpierw produkowane jest mleko bardziej rozwodnione i słodkie (tzw. herbatka), przede wszystkim zaspokajające pragnienie maleństwa, a potem bardziej wartościowe w składniki odżywcze. Między drugą a czwartą minutą ssania zawartość tłuszczu w mleku wzrasta nawet trzykrotnie (dlatego należy dbać, by karmienie z jednej piersi nie trwało zbyt krótko).
[-------]

breast-feed-hmed-1p hmediumKorzyści dla malucha
Pokarm matki zawiera przede wszystkim wszystkie potrzebne dziecku składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach oraz liczne enzymy, hormony, elementy krwi, żywe komórki i czynniki wzrostu tkanek. Taki jedyny w swoim rodzaju pokarm zapewnia dziecku prawidłowy rozwój. Ponadto jego składniki są podane w formie najlepiej przyswajalnej (trawionej i wchłanianej) przez układ pokarmowy dziecka.

Karmienie piersią nie tylko odżywia malucha, ale także – dzięki zawartości przeciwciał i związków „chroniących”(np. immunoglobuliny typu G, typu A, laktofferyna, lizozym) zabezpiecza go przed różnymi infekcjami. Ta istotna funkcja mleka matki chroni dzieci przed chorobami czy biegunkami, a ponadto może ogrywać główną rolę w utrzymaniu przy życiu niemowląt urodzonych w złych warunkach sanitarnych.
Karmienie piersią sprzyja powstaniu niepowtarzalnej, niezastąpionej więzi między matką i dzieckiem. Wtulenie w ramiona osoby najbliżej małej istocie i słuchanie bicia jej serca to chwile dające niesamowitą bliskość, poczucie bezpieczeństwa, mające duże znaczenie dla rozwoju psychicznego maluszka.

Karmienie piersią nie tylko zwiększa odporność dziecka na choroby cywilizacyjne, ale zmniejsza częstotliwość zapadalności na te choroby w wieku wczesnodziecięcym (np. otyłość) i dojrzałym (alergia, miażdżyca).

Ale...
Warto pamiętać, że w mleku matki znajdują się także składniki, które nie mają właściwości odżywczych, a pochodzą ze skażonego środowiska lub są pobierane przez matkę w diecie. I tak, jak na obecność tych pierwszych, matka zazwyczaj nie ma możliwości wpłynąć, tak może zadbać o redukcję obecności tych drugich. Spożywanie produktów jak najbardziej naturalnych, jak najmniej przetworzonych, najlepiej pochodzących ze znanych źródeł lub kontrolowanych gospodarstw ekologicznych jest w okresie laktacji szczególnie ważne i w ramach możliwości powinno być przestrzegane. Chociaż efekty toksyczne związane ze spożyciem przez niemowlę mleka matki są niezmiernie rzadkie, to warto dołożyć starań, by nie dostarczać małemu dziecku przedostających się do mleka mamy różnych szkodliwych związków chemicznych powstających w procesach przetwórczych żywności czy związków farmakologicznych (nie tylko spożywanych przez samą mamę, ale także znajdujących się w jej mleku w związku ze spożywaniem przez nią np. mięsa zwierząt, którym były one podawane, w celu chociażby zwiększenia produkcyjności).

Kinga Chałabis
 


PODZIEL SIĘ Z INNYMI

Napisz komentarz...
Zaloguj przez Facebooka

Prywatność
Polityka prywatności 

Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl

RODO

Szanowny Czytelniku!

Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Nie zmieniamy naszych uprawnień.

Od 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Dlatego też proszę zaznacz przycisk „zgadzam się” jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Fit.pl, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez opisane wyżej Fit.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego tutaj.

Zgadzam się
Nie teraz
fit.pl profil na Facebooku
fit.pl kanał na Youtube
Forum dyskusyjne fit.pl