Przepisy na soki i koktajle dla kobiet w ciąży

Dieta przyszłej mamy powinna być bogata w warzywa i owoce - przyniesie to korzyści Tobie, jak i nienarodzonemu maluszkowi. Pełne witamin i minerałów warzywa i owoce warto spożywać w formie zdrowych soków i koktajli. Wypróbuj przepisy przygotowane przez Agatę Ziemnicką- Łaską i ciesz się zdrowiem i dobrym samopoczuciem w ciąży
2018-02-26 00:00
Udostępnij
Przepisy na soki i koktajle dla kobiet w ciąży

W czasie ciąży o organizm kobiety trzeba dbać nawet podwójnie, dlatego w diecie przyszłej mamy powinny znaleźć się odpowiednie ilości warzyw i owoców. Niezbędne dla prawidłowego przebiegu ciąży oraz zdrowia dziecka składniki odżywcze warto dostarczać w formie płynnej, czyli soków i koktajli. Możesz komponować i przygotowywać je w domu samodzielnie w zależności od potrzeb i nastroju, a na pewno będzie zdrowo, smacznie i kolorowo.

Z pomocą przyszłej mamie przychodzą nowoczesne sokowirówki, wyciskarki i blendery, dzięki którym przygotowanie soku lub koktajlu jest łatwe i nie zajmie Ci dużo czasu. Do sokowirówek i wyciskarek Philips Viva, np. HR1889 możesz wrzucić całe owoce bez krojenia, a po przygotowaniu soku, całe urządzenie szybko umyjesz dzięki technologii QucikClean. Także przygotowywanie koktajli w szybkoobrotowych blenderach Philips Avance jest szybkie i wygodne. Urządzenie dokładne blenduje wszystkie składniki dzięki silnikowi o dużej mocy 1400 W i szybkości 35 000 obr./min, a do koktajli możesz użyć też nasion i orzechów.

Przy komponowaniu soków i koktajli wykorzystaj przepisy Agaty Ziemnickiej- Łaskiej, dietetyczki i ekspertki żywieniowej Philips, dostosowane do potrzeb kobiet w ciąży i zawierające np. żelazo czy kwas foliowy.

Poranna energia
Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 średni burak
  • 1 cm plaster świeżego imbiru
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka
  • garść szpinaku


Wszystkie warzywa oraz jabłko i imbir obierz i umyj i wyciśnij z nich sok w wyciskarce wolnoobrotowej, np. Philips Viva, dzięki czemu nie musisz kroić składników.

Ten sok to prawdziwa bomba witaminowa dla Ciebie i Twojego dziecka. Dostarcza dużo kwasu foliowego oraz żelaza, o których niedobory w ciąży jest łatwo. Dodatkowo sok z buraków wzmacnia krew i zapobiega anemii, a imbir działa rozgrzewająco i zmniejsza nudności.

Sok żurawinowy
Składniki:

  • 1/2 szklanki owoców żurawiny
  • 1 jabłko
  • 1 mały burak
  • łodyga selera
  • łyżeczka oleju lnianego

W wyciskarce wyciskaj najpierw sok z żurawiny, a następnie z jabłek, buraka i selera. Wlej do szklanki, dodaj łyżeczkę oleju lnianego i gotowe.

Żurawina jest nieoceniona zwłaszcza dla układu moczowego – zapobiega infekcjom pęcherza i dróg moczowych, a nawet pomaga je zwalczać, gdy już się pojawią. Burak, jabłko i seler dbają o równowagę witaminową, zapobiegając anemii i przeziębieniom.

Zielony koktajl
Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 kiwi
  • 1 jabłko
  • pół pęczka natki pietruszki
  • garść szpinaku bądź bazylii
  • pół łyżeczki nasion chia

Dokładnie zblenduj wszystko na gładki koktajl. Jeśli uznasz, że jest za gęsty, możesz dodać trochę niegazowanej wody.


Kiwi i natka pietruszki to doskonałe naturalne źródła witaminy C, która wspomaga odporność organizmu. Koktajl ten jest też bogaty w witaminy z grupy B, kwas foliowy i mnóstwo cennych składników mineralnych takich jak żelazo zawarte w szpinaku, bazylii czy kwasy tłuszczowe zawarte w awokado i nasionach chia.

Szalony mix zdrowia
Składniki

  • garść szpinaku
  • garść surowych różyczek brokuła
  • ½ szklanki jagód/borówek (mogą być mrożone)
  • ½  awokado
  • ½ banana
  • 1 łyżeczka nasion dyni
  • 1 łyżeczka nasiona chia
  • ½ szklanki mleka roślinnego
  • ½ szklanki wody (opcjonalnie)

Wszystkie składniki po dokładnym umyciu i obraniu wrzuć do kielicha blendera szybkoobrotowego Philips Avance i zmiksuj na gładką konsystencję. W razie potrzeby rozcieńcz wodą.

Zawarte w brokułach i jagodach/borówkach antyoksydanty zadbają o usuwanie z organizmu wolnych rodników. Szpinak i pestki dyni dostarczą żelaza, a awokado i nasiona chia zadbają o prawidłowy rozwój mózgu i wzroku u Twojego dziecka poprzez dostarczenie kwasów tłuszczowych.

Koktajl z natki pietruszki
Składniki:

  • garść natki pietruszki
  • 1 banan
  • pół awokado
  • szklanka mleka roślinnego
  • łyżeczka surowego kakao

Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i całość dobrze zblendować.

Ten koktajl dostarcza bardzo dużo witaminy C, która dba o odporność, kwasów tłuszczowych oraz żelaza i antyoksydantów zawartych w kakao. Kwasy tłuszczowe zawarte w awokado dodatkowo znakomicie wpływają na serce, obniżają cholesterol, a także - poprawiają kondycję cery i włosów.