Ciąża to wyjątkowy okres w życiu każdej kobiety. To czas, kiedy szczególnie dbamy o swoje ciało i zdrowie, w trosce o rozwijające się w nas życie. Łagodząc nieprzyjemne dolegliwości uważamy, by nie zaszkodzić dziecku, zmieniamy też nawyki żywieniowe, aby dostarczyć maleństwu niezbędnych składników odżywczych – również później, w trakcie karmienia piersią. Z kolei kiedy maluch podrośnie staramy się zdrowo go żywić, szukając złotego środka, by jednocześnie nie odbierać mu małych słodkich przyjemności 
fit.pl
2013-09-09 00:00
Udostępnij
Woda kokosowa dla mamy i dziecka
Łącząc przyjemne z pożytecznym, w czasie ciąży i karmienia piersią warto swoją dietę wzbogacić o wodę kokosową, a także podawać ją dzieciom zamiast soków. Ten pyszny napój o wyjątkowych właściwościach odżywczych podbił już Amerykę i Europę Zachodnią. Doceniły go nawet gwiazdy, takie jak Rihanna, Jennifer Finnigan, Matthew McConaughey, Toni Collette i Demi Moore, a Madonna wykupiła firmę, która go produkuje.

woda-kokosowa

Woda kokosowa – lek na ciążowe dolegliwości

Fenomen wody kokosowej tkwi w jej niezwykłym składzie – poziom elektrolitów jest niemal identyczny jak w osoczu ludzkiej krwi. Podczas walk na Pacyfiku, w czasie II wojny światowej, lekarze ratowali życie rannych żołnierzy przetaczając im sterylną wodę wprost z młodych kokosów, kiedy brakowało krwi do transfuzji. Do dziś zdarza się, że w słabo rozwiniętych krajach Trzeciego Świata podaje się ją dożylnie w zastępstwie płynu fizjologicznego, aby uzupełnić elektrolity i nawodnić organizm. Woda kokosowa łatwo miesza się z krwią i jest szybko przyswajana przez organizm.
Płyn pozyskuje się z młodych, jeszcze zielonych owoców palmy, do których trafia wprost z gleby (poprzez system korzenny, a następnie pień, gdzie zostaje dokładnie przefiltrowany, aż do nieskazitelnej czystości), wraz z zawartymi w niej minerałami. Woda kokosowa bogata jest w niezbędne dla organizmu składniki, mające kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu w łonie matki, takie jak magnez, potas, wapń, fosfor oraz witaminy B1, B2, B3, B5, B6 i C. Szczególnie poleca się ją osobom narażonym na stres, cierpiącym na anemię i hipokaliemię (niedobór potasu). Dodatkowo wspomaga przyswajanie przez organizm witamin rozpuszczalnych w wodzie, m.in. kwasu askorbinowego i witamin z grupy B.

Badania naukowe wykazały, że woda kokosowa korzystnie wpływa na pracę serca i układu krążenia (m.in. obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy, zwiększa przepływowość krwi), dzięki czemu zmniejsza puchnięcie nóg – przypadłość tak dokuczliwą w ciąży. Cytokininy (roślinne hormony wzrostu) działają przeciwzakrzepowo, co ma duże znaczenie dla osób z problemami układu krążenia. Woda kokosowa ma także dobroczynne działanie w schorzeniach układu moczowego i trawiennego – podaje się ją w przypadku biegunki, zaparć, wymiotów, zgagi itd.

Wodzie kokosowej przypisuje się również właściwości antybakteryjne, antywirusowe (zwalcza m.in. wirusa opryszczki oraz grypy), antyalergiczne oraz przeciwgrzybiczne. Płyn nie zawiera laktozy ani cukrów, może być więc spożywany m.in. przez cukrzyków czy osoby nie tolerujące mleka krowiego. Codzienne wypicie szklanki wody kokosowej nie tylko skutecznie nawodni organizm, ale także wzmocni odporność i w naturalny sposób pomoże uporać się z wieloma przykrymi dolegliwościami, bez konieczności sięgania po tabletki.

Naturalny eliksir piękna

Woda kokosowa zapewnia skuteczną regulację gospodarki wodnej i metabolizmu, jest więc niezastąpiona w zdrowej diecie. Przyda się również mamom, które po ciąży chcą powrócić do szczupłej sylwetki, albo po prostu potrzebują zastrzyku energii. Warto zastąpić nią soki, izotoniki i napje energetyczne (niewskazane w okresie ciąży i karmienia piersią), bowiem w porównaniu z nimi woda kokosowa nawadnia organizm do 10 razy lepiej, dostarczając niezbędnych mikroelementów. Nie zawiera przy tym żadnych sztucznych dodatków takich jak stabilizatory, substancje słodzące, konserwujące czy regulatory kwasowości. Jest całkowicie naturalna, ma minimalną zawartość kalorii, dlatego można spożywać ją bez ograniczeń i obawy o swoją dietę.

W wodzie kokosowej zawarta jest również receptura na przedłużenie młodości. To dlatego gwiazdy tak chętnie po nią sięgają. Jednym z jej składników jest kinetyna – naturalny roślinny hormon wzrostu, występujący również w ludzkim DNA, opóźniający proces starzenia się komórek skóry zwanych fibroblastami. Fibroplasty odpowiadają za produkcję kolagenu i elastyny – dwóch białek, dzięki którym skóra jest jędrna i elastyczna. Dodatkowo, kinetyna jest także skutecznym antyoksydantem – zapobiega działaniu wolnych rodników oraz wzmacnia odporność skóry przeciwalergicznie i przeciwzapalnie, jednocześnie ją nawilżając. Z tego powodu mieszkanki Karaibów używają wody kokosowej jako… toniku do twarzy. Jeżeli Twoje skóra w związku ze zmianami hormonalnymi wygląda na zmęczoną, pojawił się trądzik, wypróbuj tę metodę.

Kinetyna wzmacnia także paznokcie, skórę głowy i cebulki włosów. Kilka kropel wody kokosowej dodawanych regularnie do szamponu sprawi, że osłabione włosy będą mocniejsze, nabiorą blasku i nie będą się przetłuszczały.

Zdrowa zachcianka dla mamy i dziecka

W ciąży trudno oprzeć się zachciankom – tym bardziej, że z wielu ulubionych potraw i napojów trzeba zrezygnować. Niewskazane są nawet kawa czy mocna herbata, a także soki i napoje zawierające sztuczne substancje słodzące i chemiczne „ulepszacze”. Jeżeli koniecznie chcesz napić się kawy lub czarnej herbaty, zaparz ją na wodzie kokosowej. Dzięki temu Twój organizm nie straci wielu cennych minerałów, które normalnie są przez te napoje wypłukiwane. Pamiętaj jednak, że kofeina nie jest obojętna dla płodu!

Dla mam tęskniących za smakiem kawy, producent wód kokosowych Chi przygotował specjalny deser na bazie wody, mleka kokosowego (12%) oraz z dodatkiem starannie wyselekcjonowanych ziaren kawy (0,6%). Napój ma smak espresso, a jest przy tym bogaty w składniki odżywcze i niskokaloryczny, można więc spożywać go w dowolnych ilościach. Dla kobiet, które odchudzają się po ciąży, a marzy im się czekolada, przeznaczony jest deser z dodatkiem wyselekcjonowanych ziaren kakao. Podobnie jak deser kawowy, napój można spożywać bez obawy o figurę. Jego zawartość kaloryczna to zaledwie 49 kcal na porcję 100ml, czyli tyle samo, co w przeciętnym soku. Jest to zasługa inuliny, czyli naturalnego prebiotyku o słodkim smaku, który stymuluje wzrost pożytecznych bakterii jelitowych, wspomaga układ odpornościowy, obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi, a dodatkowo zmniejsza łaknienie. W produktach dietetycznych inulina zastępuje tłuszcz i zwiększa ilość błonnika, jest więc niezastąpiona w trakcie odchudzania.

Deser czekoladowy wspaniale zastąpi również kakao – na pewno pokochają go maluchy. Nie tylko nie zawiera pustych kalorii, ale także jest bogaty w składniki odżywcze. Dodatkowo, z powodu braku zawartości laktozy, mogą go spożywać również dzieci uczulone na krowie mleko. Wspaniale smakuje zarówno na zimno, jak i po podgrzaniu.

Miłośnikom soków producent Chi proponuje zdrową, naturalną alternatywę – wody kokosowe z dodatkiem miąższu ananasa, mango lub owoców tropikalnych. Z powodzeniem zastąpią sztucznie dosładzane napoje dostępne w sklepach. Co więcej, można je podawać już malutkim dzieciom, ponieważ w wodzie kokosowej zawarty jest kwas laurynowy – taki sam, jaki występuje w mleku matki. Kwas laurynowy ma silne właściwości antywirusowe i antybakteryjne, wydatnie wzmacnia układ immunologiczny. Maluchy pokochają wody kokosowe Chi nie tylko za smak, ale również z powodu bajecznie kolorowych, wygodnych kartoników, które można zabrać na spacer czy zapakować do szkolnego plecaka. Mamy z kolei na bazie wód kokosowych Chi mogą przyrządzać zdrowe, owocowe drinki dla całej rodziny. Kilka pomysłowych przepisów znajdziesz na stronie www.onlyeko.pl oraz na Facebook.com/CHI.onlyeko.
Wody kokosowe oraz desery Chi można zakupić w sklepie internetowym onlyEKO oraz w sieci delikatesów Kuchnie Świata. Część zysku ze sprzedaży wody Chi trafia do tajlandzkich sierocińców, w ramach akcji charytatywnej „One seed, one life”.

Chi – woda życia

Wschodnia medycyna ludowa słowem „chi” określa energię życiową, witalną, obecną we wszechświecie. Czy może istnieć lepsza nazwa dla wody o tak wyjątkowych właściwościach? Marka Chi narodziła się w Londynie w 2011r., by już rok później uzyskać tytuł najszybciej rozwijającej się marki na rynku wód kokosowych. Jej produkty powstają z dokładnie wyselekcjonowanych tajlandzkich orzechów. Woda kokosowa Chi zachowuje pełne wartości odżywcze i wszystkie wyjątkowe właściwości dzięki aseptycznej pasteryzacji i użyciu opakować wysokiej jakości (TetraPak). Napój jest całkowicie naturalny, nie zawiera dodatku substancji sztucznych ani cukru. Wygodne i lekkie opakowanie wybrano specjalnie z myślą o komforcie użycia – kartonik można zabrać w drogę, do szkoły lub mieć go przy sobie podczas uprawiania sportów.

Ambasadorem i wyłącznym dystrybutorem marki w Polsce jest firma onlyEKO. Aby dowiedzieć się więcej o wodach Chi zapraszamy na Facebook.com/CHI.onlyeko oraz na stronę www.onlyeko.pl.

www.dziecko.fit.pl