Jedzenie owoców cytrusowych może obniżać ryzyko udaru mózgu-dowiedli brytyjscy naukowcy, którzy przeprowadzili badania na blisko 70 tys. kobiet. Informację na ten temat podaje czasopismo "Stroke"  
fit.pl
2012-03-07 00:00
Udostępnij
Cytrusy obniżają ryzyko udaru mózgu
jedzeniecytrus%C3%B3w1Naukowcy z University of East Anglia w Norwich doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu danych zbieranych przez 14 lat wśród blisko 70 tys. kobiet. Panie uczestniczące w badaniu o nazwie Nurse's Health Study raz na cztery lata udzielały informacji na temat spożywanych przez siebie pokarmów, zwłaszcza owoców i warzyw.

Analizę przeprowadzono pod kątem zawartości w diecie związków roślinnych o nazwie flawonoidy a ogólnym ryzykiem udaru mózgu, jak również udaru niedokrwiennego i krwotocznego. Badacze pod uwagę wzięli sześć głównych podgrup flawonoidów, które wchodzą w skład diety Amerykanów. Były to flawonony, antocyjany, flawono-3-ole, flawonoidy polimeryczne, flawonole i flawony.

Okazało się, że kobiety, których dieta była bogata we flawonony z cytrusów miały o ok. 20 proc. niższe ryzyko udaru niedokrwiennego (tj. spowodowanego zablokowaniem tętnicy przez zakrzep) w porównaniu z paniami, które jadły ich najmniej. Dlatego badacze zalecają zwiększenie spożycia owoców cytrusowych.

Jak oceniają autorzy pracy, wyniki najnowszych badań epidemiologicznych potwierdzają rezultaty wcześniejszych prac eksperymentalnych, z których wynikało, że składniki cytrusów mają działanie ochronne wobec serca. Może to po części wynikać z przeciwzapalnego działania flawononów i ich korzystnego wpływ na ściany naczyń krwionośnych, z czym wiąże się niższe ryzyko miażdżycy.

www.fit.pl