Ta wiadomość na pewno nie ucieszy amatorów gorzkiej czekolady, którzy wierzyli w jej pozytywny wpływ na organizm
fit.pl
2008-03-19 00:00
Udostępnij
Gorzka czekolada nie taka zdrowa

Ta wiadomość nie ucieszy amatorów gorzkiej czekolady, którzy wierzyli w jej pozytywny wpływ na organizm. Okazuje się, że nie jest taka zdrowa, jak sugerowałyby dotychczasowe badania
Naukowcy winią za ten stan rzeczy producentów słodkiego deseru. Do niedawna powszechnie było wiadomo i potwierdzały to badania, że tabliczka gorzkiej czekolady jedzona w umiarze wpływa korzystnie na pracę serca, obniża ciśnienie. Czekolada swoje właściwości zawdzięcza roślinnym związkom chemicznym, obecnym w kakao. Flawanole odpowiedzialne za brązowy kolor czekolady zapobiegają także uczuciu zmęczenia.

Sęk w tym, że – jak twierdzą naukowcy – nie zawsze czarna czekolada jest naturalnie barwiona. Skład czekolady ustalają sami producenci, używając sztucznych barwników, przez co czekolada ma mniej cennych związków. A konsumenci nie mają o tym pojęcia, bo nie ma odpowiedniej informacji na opakowaniu.

Owszem, naturalna, „nieoszukana” gorzka czekolada w umiarkowanych ilościach może chronić serce i zbijać ciśnienie, ale czekolada to także tłuszcze i cukry, które są prawdziwą bombą kaloryczną. I dlatego warto pamiętać o bilansie kalorycznym zagryzając tabliczkę czekolady.

www.fit.pl