Najnowsze badania nad selenem są zaskakujące, a zarazem niepokojące. Odkryto jego negatywne działanie
fit.pl
2009-11-18 00:00
Udostępnij
Ostrożnie z selenem
Najnowsze badania nad selenem są zaskakujące, a zarazem niepokojące. Odkryto jego negatywne działanie

Selen to pierwiastek o dwóch obliczach. Uważany, dzięki swojemu dobroczynnemu działaniu za pierwiastek życia, dziś może powoli żegnać się ze splendorem, jaki spływał na niego przez lata. Selen pomaga i szkodzi jednocześnie. Warto o nim pamiętać, jeśli chce się wzmocnić odporność, zapobiec przeziębieniu, wspomóc wzrok oraz dodać energii czy podnieść libido. Zalecany jest także w profilaktyce antynowotworowej. Jednak z brytyjskich badań wynika, że w nadmiarze może prowadzić do wielu poważnych schorzeń, groźnych dla zdrowia i życia. Dawkowanie musi być więc kontrolowane.

lezy kobietaSprawą selenu zajęli się badacze z Uniwersytetu Warwick w Wielkiej Brytanii. To co zaobserwowali, może zmienić dotychczasowe postrzeganie tego pierwiastka. Z danych opublikowanych na łamach Journal of Nutrition wynika, że przyjmowanie zbyt dużych dawek selenu niepokojąco podwyższa poziom LDL czyli tzw. „złego cholesterolu”. Badania wydają się być miarodajne, bowiem wzięła w nich udział znaczna ilość osób. Grupę ochotników zasiliło 1042 osób w wieku od 19 do 64 lat. Osoby, które miały najwyższe stężenie selenu we krwi (48,2 proc.), a tym samym podwyższony cholesterol w specjalnie przygotowanych ankietach odpowiedziały twierdząco na pytanie czy regularnie przyjmują środki farmakologiczne bogate w selen.

Podwyższony poziom cholesterolu prowadzi do wielu chorób układu krążenia. Przyspiesza zawał serca i udar mózgu. Wysoki LDL to główna przyczyna miażdżycy i choroby wieńcowej. Oznaką nieprawidłowego poziomu złego cholesterolu mogą być również zaburzenia pamięci. Powinno się regularnie sprawdzać swój cholesterol i ograniczać pokarmy, które powodują jego wzrostu.

Z brytyjskich badań można dowiedzieć się także, że selen wypłukuje inne cenne pierwiastki takie jak żelazo, którego niedobór w organizmie sprzyja anemii.

W selen bogate są przede wszystkim:
• ryby i owoce morza
• orzechy
• nasiona słonecznika
• czosnek i cebula
• brązowy ryż
• kiełki pszenicy

www.fit.pl