Upodobanie do kawy może mieć podłoże genetyczne

90% dorosłej populacji świata regularnie sięga po kawę. Być może większe zapotrzebowanie na kofeinę to nie kwestia smaku, a genetyki.
fit.pl
2014-01-30 00:00
Udostępnij
Upodobanie do kawy może mieć podłoże genetyczne
uzaleznienie od kawy 250Kofeina to najpopularniejsza substancja psychoaktywna. Do regularnego spożywania kawy i innych zawierających ją napojów przyznaje się 90% dorosłych Amerykanów. Wielu ludzi nie wyobraża sobie życia bez kawy, ale niektórzy dziwą się jak można coś takiego pić. Wbrew pozorom to może nie być kwestia gustu, a genetyki.

Nasze geny mogą wpływać na ilość wypijanej przez nas kawy. Do takiego wniosku doszli badacze z Cancer Institute w Bethesda oraz pięciu innych ośrodków analizujących genomy ponad 43 tysięcy Amerykanów. Okazało się, że za większe spożywanie kawy odpowiadają warianty dwóch fragmentów DNA. Pierwszy znajduje się koło genu oznaczonego symbolem CYP1A2, kodującego białko cytochrom 450. Odpowiada ono za metabolizowanie kofeiny w organizmie. Drugi leży w pobliżu genu AHR, odpowiadającego za aktywność CYP1A2.

W badaniu przeprowadzonym przez dr Marylin Cornelis z Harvard University w Bostonie przeanalizowano dane 47 tysięcy Amerykanów. Okazało się, że osoby posiadający pierwszy wariant specyficznego kodu genetycznego spożywały dziennie o 44 mg kofeiny więcej niż osoby nie posiadające tego genu. Taka ilość odpowiada puszcze koli, szklance herbaty lub 1/3 filiżanki kawy. Właściciele drugiego specyficznego fragmentu kodu spożywali dzienne 38 mg kofeiny więcej.

Dlaczego tak się dzieje?

Oba warianty genetyczne przyśpieszają metabolizm kofeiny. Dlatego by utrzymać efekty takie osoby muszą spożywać jej większe ilości.

A ty ile kawy wypijasz dziennie?

www.fit.pl