Co raz więcej osób decyduje się na zmianę swoich nawyków żywieniowych. Wybierają zdrowe odżywianie, choć nie zawsze zdają sobie sprawę z tego, że to, co kryje się za hasłem zdrowe odżywianie, wcale nie jest takie dobre dla naszego organizmu. W książce pt. "Zakłamane jedzenie", autorka Hanna Stolińska rozprawia się z najpopularniejszymi mitami dotyczącymi zdrowego jedzenia
2020-08-24 00:00
Udostępnij
Zakłamane jedzenie - recenzja

Czy wiesz, że soja to bardzo zdrowy produkt i powinniśmy ją jeść częściej?

Czy wiesz, że modny obecnie olej kokosowy jest prawie pozbawiony witamin i składników mineralnych?

Czy wiesz, że dieta bezglutenowa może zredukować twoją dobrą florę bakteryjną?

Jeśli starannie dobierasz produkty spożywcze i interesujesz się dietami, to na pewno zależy ci na zdrowym odżywianiu. A co, jeśli okaże się, że część informacji o nich to kłamstwo? Bo czy wiesz, że superfoodsy nie zawsze działają cuda? I nie wszystko, co nie ma certyfikatu jakości, jest bezwartościowe, rakotwórcze i naszprycowane chemią?

Pora dowiedzieć się, jak wygląda prawda o jedzeniu!

Ta książka to żywieniowy demaskator. Autorka wzięła pod lupę produkty spożywcze, przeanalizowała diety i postanowiła obalić najbardziej rozpowszechnione żywieniowe mity. Przekonaj się, ile naprawdę wiesz o zdrowym jedzeniu, i zacznij świadomie dokonywać właściwych wyborów.

15955752549290540-jpg-gallery.big-iext62161951

Zakłamane jedzenie - nasza opinia

"Zakłamane jedzenie" to książka, która otwiera oczy. Krok po kroku demaskuje popularne mity na temat zdrowego odżywiania. To prawdziwa dawka wiedzy na temat tego, jak jeść, by być zdrowym. To doskonała książka  dla osób wkraczających w "zdrowe odzywianie". Zawiera mnóstwo przydatnych informacji. Co najważniejsze informacje są zebrane w jedno miejsce i pogrupowane. Co ważne wszelkie wnioski poparte są artykułami i badaniami naukowymi. Pozycja wprowadza czytelnika w obecnie obowiązującą piramidą zdrowego żywienia, wyjaśniając w jaki sposób powinien się do niej stosować. Autorka odradza mody i diety eliminacyjne. Pod wątpliwość zostaje poddana skuteczność m.in diety ketogenicznej, warzywno-owocowej czy wszelkie detoksy. Pod lupą obserwowane są też poszczególne produkty i składniki. Zaskoczyły mnie opisy produktów na temat których miałam już wyrobioną opinię (soja, mleko, glutaminian sodu, migdały). Znajduje się tam wykaz ryb polecanych do spożycia ze względu na niską ilość metali ciężkich bądź lista najbardziej trafionych superfoods z wyjaśnieniem właściwości.  

Książki nie musimy czytać od deski do deski. Możemy ją przeglądać i odkrywać kolejne ważne informacje z dzieci, która nas akurat interesuje. W książce znajdziemy wiele przydatnych zagadnień, takich jak: harwardzka piramida zdrowego żywienia, fałszywe teorie żywieniowe (najlepszy rozdział z całej książki), informacje o superfoods, a także porady jak nie zwariować w natłoku infromacji.

Doktor Hanna Stolińska demaskuje najpopularniejsze teorie żywieniowe, obala mity na temat modnych ostatnio diet. Pisze o słodzikach czy lewskrętnej witaminie C.

Uważam, że "Zakłamane jedzenie" książka, której brakowało na rynku wydawniczym. W obliczu wszelakich "guru" żywienia trudno się zorientować co jest faktycznie potwierdzone naukowo i czy super wynalazki żywieniowe są faktycznie dobre dla naszego zdrowia. Autorka precyzyjnie opisuje wszystkie dotychczas znane mi "rewelacje" i utarte przekonania. Pare punktów naprawdę zaskakuje.

Polecam książkę zarówno osobom, które chcą rozpocząć zdrowe odżywianie, jak i tym, które myślą, że o zdrowym odżywianiu wiedzą wszystko!

Książka ukaże się 2 września, nakładem wydawnictwa Otwarte.