Odchudzając się musimy pamiętać, że nie tylko zrzucamy zbędne kilogramy w momencie podjęcia decyzji o odchudzaniu, ale również uzyskaną wagę należy później utrzymać
fit.pl
2010-07-09 00:00
Udostępnij
Chudnij i nie tyj!
odchudzanie2Nasza codzienna dieta powinna dostarczać naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak: białka, węglowodany i tłuszcze, a wszystko to w odpowiednich proporcjach.

Jak skutecznie schudnąć? Najlepiej jest stosować dietę niskokaloryczną, a do tego dołożyć aktywność fizyczną. Należy pamiętać, że zmiana nawyków żywieniowych nie może być jednorazowym epizodem, zmiana musi nastąpić na całe życie. Inaczej nasze wyrzeczenie nie przyniosą żadnego rezultaty. Owszem schudniemy, ale po odchudzaniu i powrocie do normalnej diety zaczniemy tyć bardzo szybko.

Każdą kurację odchudzającą powinno się rozpoczynać od diety pomniejszonej o około 500-1000 kcal od dziennego zapotrzebowania kalorycznego, zawierającej w odpowiednich proporcjach białka, węglowodany i tłuszcze oraz właściwą ilość błonnika, witamin i składników mineralnych.

Białka zawarte w nabiale i chudym mięsie są niezbędnym składnikiem pożywienia, ponieważ zawartych w nim niektórych aminokwasów, tak jak i witamin, człowiek nie potrafi sam wyprodukować. Węglowodany występują w warzywach, owocach i produktach zbożowych (chleb, kasze, ryż, makaron, płatki). Dostarczają energii, minerałów i odpowiednią ilość błonnika pokarmowego, który normalizuje pracę jelit. Tłuszcze są źródłem kilokalorii, ale również ważnych dla organizmu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT), których organizm nie potrafi sam wytwarzać.

W odchudzaniu, a także utrzymaniu prawidłowej wagi sprzyja regularność posiłków. Organizm inaczej reaguje, gdy taką samą dawkę kalorii dostaje w pięciu posiłkach, inaczej - gdy w jednym, zwłaszcza pod koniec dnia.

W początkowej fazie odchudzania częstym objawem może być głód. Dlatego też można sięgnąć po preparaty zmniejszające uczucie głodu, na przykład takie które zawierają włókna ananasa. Tego typu produkty należy popijać dużą ilością wody, dzięki czemu pęcznieją i wypełniają żołądek.

Podczas odchudzania najpierw tracimy zapasy energetyczne zgromadzone w formie glikogenu w wątrobie oraz woda. Następnie jako źródło energii wykorzystywane są zapasy zgromadzone w tkance tłuszczowej.

Chcąc schudnąć i utrzymać prawidłową sylwetkę musisz zmienić nawyki żywieniowe raz na zawsze. Najważniejsze, by ograniczyć ilość spożywanych kalorii, mniejsze znaczenie ma proporcja poszczególnych składników.

www.fit.pl