„Wysoki cholesterol” po cichu i bezboleśnie niszczy zdrowie, a o tym, że mamy problem, zwykle dowiadujemy się już w momencie jego gwałtownej manifestacji np. w postaci zawału  
fit.pl
2011-04-29 00:00
Udostępnij
Cholesterol po kontrolą
senior-diet 2Problem hipercholesterolemii przyjął w Polsce rozmiary epidemii i dotyczy już coraz młodszych osób. Aż 70% dorosłych Polaków ma zaburzenia lipidowe charakteryzujące się za wysokim poziomem cholesterolu całkowitego, LDL cholesterolu (tzw. „zły” cholesterol), które grożą poważnymi konsekwencjami kardiologicznymi.

Zaburzenia lipidowe są drugim po nadciśnieniu tętniczym czynnikiem ryzyka zawału serca, czy udaru mózgu a więc schorzeń kardiologicznych, które są przyczynami znacznej liczby zgonów w naszym kraju (choroby kardiologiczne odpowiadają za prawie 50% zgonów w Polsce).

Jak zapobiegać hipercholesterolemii, która podstępnie niszczy zdrowie naszego społeczeństwa? To, co jemy i jak jemy, ma w 80 proc. wpływ na poziom naszego złego lub dobrego cholesterolu, warto zatem zadbać o jakość codziennej diety.

Dietą zwalcz cholesterol!

Dieta antycholesterolowa powinna zawierać:
  • (niejedno i wielo-) nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego (oliwa z oliwek, olej rzepakowy) a także z ryb morskich. Tłuste orzechy, zwłaszcza włoskie, słoneczki oraz pestki dyni skutecznie regulują poziom trójglicerydów;
  • Witaminy C, A i E jako najskuteczniejsze antyoksydanty wspomagają obniżenie cholesterolu dzięki rozbijaniu blaszkę miażdżycowych;
  • Sola tu również skuteczny wróg cholesterolu, dlatego zamiast tłustego mięsa, warto wybrać produkty sojowe, które są równie bogatym źródłem białka z tą różnicą, ze zdrowszego.
  • Podczas walki z wysokim cholesterolem przyda się błonnik w formie pektyn: Najlepszym ich źródłem są; porzeczki, jabłka, grejpfruty, a także warzywa, dynia, marchew, fasola.

Czego unikać?
  • smażone i pyszne kotleciki w panierce nie służą dobremu cholesterolowi, dlatego unikaj smażonych, tłustych i polewanych sosem potraw;
  • Jajka, to źródło wielu witamin i mikroelementów lecz ze względu na zbyt dużą zawartość cholesterolu spożywaj je raz w tygodniu;
  • zamiast mięsa jedz przyjemniej dwa razy w tygodniu rybę, najlepiej pieczoną z ziołami, lub smażoną bez panierek na oleju z pestek winogron, rzepakowym lub specjalnej odmianie oliwy z oliwek;
  • zrezygnuj z śmietany, masła oraz margaryn twardych, lepsza alternatywą będą margaryny miękkie wysokogatunkowe z dużą ilością kwasów nienasyconych;
  • Zamiast smażenia wybierz gotowanie na parze lub  grillowanie;
  • łącz produkty następująco: mięsa z warzywami lub warzywa z produktami mącznymi.

www.senior.fit.pl