Dieta wpływa nie tylko na jakość życia, ale również procesy odpowiedzialne za starzenie organizmu, dobrze zbilansowania pomaga walczyć z wolnymi rodnikami, opóźniając procesy starzenia  
fit.pl
2013-11-21 00:00
Udostępnij
Dieta a procesy starzenia
senior dietaBól, zmęczenie, problemy z pamięcią, nadciśnienie – seniorzy przekonani, że to nieodłączni towarzysze zmian i upływu czasu, nie dostrzegają, że to właśnie styl życia oraz dieta wpływa na nieodwracalne zmiany w ich organizmie.

Naukowcy, potwierdzają, że sposób żywienia i jakość produktów w większości są odpowiedzialne za szybsze pogorszenie stanu zdrowia oraz przedwczesne obumierania komórek, odżywiających mózg, serce i inne organy.

Niewielu seniorów nie wie, że każdego dnia spożywa ponad ¾ przetworzonych produktów. Puszkowana i paczkowana żywność najczęściej jest pozbawiona substancji odżywczych, takich, jak witaminy z grupy B i C oraz kwasy omega-3 , czyli najlepszych przeciwutleniaczy, które naturalnie wydłużają życie komórek. Jeśli dołożymy do tego siedzący tryb życia, brak ruchu oraz nałogi, mamy mieszankę wybuchową, która jest wielkim krokiem ku szybszej śmierci.

Jak rozpoczyna się przedwczesny proces starzenia?

Zamiast prawidłowej przemiany materii oraz procesów odnowy komórek w organizmie przeważają deficyty poszczególnych związków i witamin, dlatego osoby, które jeszcze nie do końca weszły w wiek senioralny mogą już odczuwać zmiany, sugerujące szybsze starzenie.

Początkowo niepokojącym objawem może być zmęczenie i nadwrażliwość: to sygnały z ośrodkowego systemu nerwowego, w organizmie bowiem brakuje witamin z grupy B a także żelaza i potasu. Co jeść?

Przyda się dieta na bazie wątróbki, pomidorów, owoców, morza, czerwonych i zielnych warzyw i owoców, koniecznie surowych oraz zminimalizowanie przetworzonych produktów mącznych. W procesie obniżenia sprawności stawów i ich bólu ważne jest dostarczanie organizmowi manganu oraz miedzi. które podwyższają sprawność chrząstki stawowej. Pierwiastków tych powinniśmy szukać w orzechach, szpinaku i wołowinie.

Za problemy z pamięcią odpowiedzialny jest niedobór kwasów omega-3 i omega-6 . Możemy je znaleźć między innymi w rybach morskich, orzechach włoskich i migdałach, ziarnach oraz oliwie z oliwek czy oleju lnianym.

Wysokie ciśnienie to nie tylko problem chorób układu krążenia, ale również efekt niedoboru potasu. Surówki warzywne na bazie marchewki, szpinaku, pomidorów powinny stanowić podstawę diety. Wśród owoców, bogate w potas są także pomarańcze i banany. W dziennej dawce spożycia surowych potraw należy zwiększyć także ilość owoców i warzyw do 7 porcji.

www.senior.fit.pl