Częste zmiany nastroju, uderzenia gorąca, problemy ze snem, wzmożony apetyt na słodycze. Znasz to z autopsji? Jeśli menopauza zaczęła dotyczyć także Ciebie to warto pomyśleć o odpowiednim odżywianiu w tym trudnym dla większości kobiet czasie. Właściwa, bogata w wapń i witaminę D dieta w połączeniu z umiarkowaną aktywnością ruchową może złagodzić te przykre symptomy.
fit.pl
2010-03-22 00:00
Udostępnij
Aby nie przytyć

teaNiski poziom estrogenu, jaki pojawia się po ostatniej miesiączce, wpływa na zwiększony apetyt i odkładanie się tkanki tłuszczowej. W przybieraniu na wadze swoją rolę ma również wyższe stężenie męskich hormonów – androgenów, które winne są otyłości brzusznej. Dlatego tyją w mniejszym lub większym stopniu prawie wszystkie panie.

Mniejszy poziom estronu - hormonu z grupy estrogenów, źle działa na układ nerwowy i wytwarza się mniej serotoniny. Stąd częste zmiany nastroju. Spadek estrogenu w organizmie zwiększa apetyt, dlatego nachodzi nas ochota na wysokokaloryczne jedzenie. Z tymi problemami można sobie jednak poradzić. Rozwiązaniem jest odpowiednia dieta i terapia hormonalna. Bardzo ważną kwestią jest również regularna, ale umiarkowana aktywność fizyczna.

Jak jeść

Dzienna porcja kalorii powinna liczyć około 1800 kcal. W każdym posiłku powinny znaleźć się owoce i warzywa, szczególnie te bogate w błonnik. Niezwykle ważne jest picie wody mineralnej (przynajmniej 2 litry dziennie). Posiłki powinny być urozmaicone, w niewielkich porcjach, najlepiej pięć razy dziennie.

W menu powinien się znaleźć wapń, który wzmocni kości i magnez. Aby ograniczyć ryzyko osteoporozy trzeba dostarczać wapń w dawce do 1200 mg dziennie, co oznacza jedzenie codziennie trzech porcji produktów takich jak przetwory mleczne, małże, sardynki, brokuły i warzywa strączkowe. Odpowiednia dawka witaminy D ułatwi wchłanianie wapnia z pożywienia. Na dobrą przemianę materii korzystny wpływ mają witaminy z grupy B, zwłaszcza B1, B2, B6. Znajdują się w kaszach, fasoli, białym serze, rybach, w ciemnozielonych warzywach. O dobry stan skóry w okresie dojrzałości zadbają niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które odnajdziemy w orzechach, tłustych rybach, pestkach dyni, siemieniu lnianym, oleju sezamowym, sojowym i słonecznikowym.

Należy jadać więcej soi, gdyż zawiera ona składniki, które mogą przyczynić się do złagodzenia objawów menopauzy. Rezultat ten można osiągnąć już w trakcie spożywania 20 g protein sojowych dziennie.

Jeśli dobrze zaplanujesz posiłki staraj się unikać podjadania w ciągu dnia. Jeśli ochota jest zbyt silna nie sięgaj po słodycze – lepiej zjedź kromkę pełnoziarnistego chleba, owoc lub niskosłodzony produkt mleczny.