Grillowanie to łatwy sposób na smaczne i aromatyczne potrawy, którymi można się delektować na świeżym powietrzu. Przygotowując potrawy warto mieć dobry przepis i odpowiednie akcesoria, dzięki którym grillowanie będzie proste i przyjemne a potrawy będą doskonale smakować i zachowają swoje wartości odżywcze
fit.pl
2014-04-28 00:00
Udostępnij
Zdrowe grillowanie dla seniora

Potrawy z grilla uwielbiają i młodsi, i strasi. Wciąż jednak ci starsi, czyli seniorzy zadają sobie pytanie, czy rzeczywiście potrawy te są zdrowe? Tak, trzeba wiedzieć jednak jak i co grillować. Więc podpowiadamy.

Na grillu możemy upiec mięso, ryby i warzywa m.in. cukinię, bakłażana, pieczarki, cebulę, ziemniaki. Mięso pieczone na grillu piecze się krótko, dlatego pozostaje w nim więcej składników odżywczych, które są wrażliwe na temperaturę. Zaletą grillowanych mięs jest to, że nie dodajemy do nich dodatkowego tłuszczu, a proces grillowania pozbawia mięso kalorii poprzez jego wytapianie. Wystarczy ulubiona marynata np. połączenie oliwy, musztardy i miodu, kilka minut na grillu i danie gotowe. Doskonałym dodatkiem do takiego jedzenia będzie także własnoręcznie przygotowana bagietka z żółtym serem i masłem czosnkowym. Ulubione warzywa możemy przygotować w formie szaszłyków, które będą się ładnie prezentować na stole a smakiem zachwycą wszystkich.

Przepis na warzywne szaszłyki z grilla:
Składniki:
Kolorowa papryka
Pomidory koktajlowe
Pieczarki
Cebula
Cukinia
Marynata:
3 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
Pieprz
Zioła – bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, oregano, rozmaryn

Przygotowanie:
Warzywa myjemy i kroimy na podobnej wielkości kawałki. Następnie nadziewamy na wcześniej zmoczone drewniane patyczki do szaszłyków (np. Jan Niezbędny). W między czasie przygotowujemy marynatę. Mieszamy oliwę z sosem sojowym i dodajemy wszystkie zioła. Następnie gotowe szaszłyki maczamy w marynacie.

Jednak musimy pamiętać, że nie wszystko co jest smaczne jest dla nas dobre. Wytapiający się tłuszcz spalając się w palenisku wydziela rakotwórcze substancje. Dlatego wszystkie składniki, które kładziemy na grillu powinny być położone na specjalnych aluminiowych tackach (np. Jan Niezbędny) a nie bezpośrednio na ruszcie. Aluminiowe tacki do grilla sprawdzą się zarówno do pieczenia mięs, ryb i warzyw. Umożliwiają przyrządzanie soczystych, równomiernie przypieczonych potraw. Ograniczają także spalanie tłuszczu na ogniu, dzięki czemu przygotowywane potrawy są zdrowsze. Tacki dzięki specjalnym otworom przepuszczają dym, który nadaje potrawom wspaniały smak i aromat. Co ważne, używając ich unikniemy kłopotliwego czyszczenia grilla z zaschniętego sosu czy tłuszczu, ponieważ tacki chronią grilla przed zabrudzeniem. Używając tacek do grillowania, mamy pewność, że potrawy będą smaczne a nasz grill pozostanie czysty.

Zbliżająca się majówka i zapowiadana ładna pogoda, z pewnością będzie sprzyjać spotkaniom z przyjaciółmi i rodziną na świeżym powietrzu. A wspólnie przygotowane potrawy z grilla umilą takie spędzanie wolnego czasu.