Sushi – surowa ryba, ryż, wodorosty. W prostocie sushi tkwi sekret wykwintnego smaku
fit.pl
2009-12-23 00:00
Udostępnij
Sushi zamiast karpia
Sushi – surowa ryba, ryż, wodorosty. Jego historia sięga dawnej Japonii. Co najmniej 500 lat przed naszą erą, mieszkańcy Azji Południowo-Wschodniej odkryli, że gotowany ryż fermentuje, a przechowywana w nim ryba zachowuje świeżość. Sądzi się, że ta technika przywędrowała do Japonii około 600 roku naszej ery ,by z czasem ewoluować do przekąski ulicznej, dania klasy robotniczej   Jak to często bywa, wyrafinowana kuchnia pożyczyła jadło od biedoty i odrobinę je podrasowała. Współczesne sushi – jako surowa ryba podawana z przyprawionym octem ryżem – pojawiło się w 1824 roku na straganie w Edo (dzisiejszym Tokio). Jego właściciel Yohei Hanaya jako pierwszy ręcznie układał ryż i dodawał do niego kawałek surowej ryby. Jak wieść głosi, skłonili go do tego niecierpliwi klienci, którzy nie mogli doczekać się na tradycyjne, wciśnięte do pudełka danie.   Banalnie proste, wydawałoby się, japońskie danie od kilku lat robi w naszym kraju niesamowitą furorę. Pierwsze restauracje tego typu pojawiły się w Polsce na początku lat 90. I jak zwykle podchodziliśmy do nich sceptycznie. Być może było to spowodowane obawami przed posądzeniem o snobizm, lękiem przed jedzeniem surowej ryby lub ośmieszeniem się. Sushi należy bowiem jeść pałeczkami lub palcami, wkładając do ust cały kawałek. Dziś te obawy należą już do przeszłości.   Obecnie restauracji oraz barów sushi są w Polsce tysiące. Podobno najwięcej jest ich oczywiście w Japonii, Rosji oraz Polsce. Nikogo więc nie dziwi widok mechanika samochodowego, który zamiast kiełbasy i ćwiartki chleba na obiad, delektuje się przywiezioną z pobliskiego baru porcją sushi. Ciekawostka jest również fakt, że na wigilijną wieczerzę, gdzie niewątpliwym królem od lat pozostaje karp, Polacy zaczynają zamawiać sushi.    Kalorie a Sushi 
  • Japończycy jedzą najmniej kalorycznie, ale za to zdrowo. Grecy, Holendrzy, Duńczycy, Amerykanie ok. 3600 kcal, Anglicy ok. 3500 kcal, Polacy ok. 3300 kcal, a Japończycy zaledwie 2600.
  • Nigiri sushi- 30 kcal 1sztuka
  • Nori maki- 70 kcal 1 sztuka
  • Maki sushi- 35 kcal 1 sztuka
  • 8 sztuk sushi maki od 250 kcal (jeśli jest jeden składnik) do 350 kcal (jeśli jest wiele składników).
Myślisz że zrobienie sushi jest trudne? Zobacz nasze filmy i spróbuj.   Sushi - California   


  Sushi - Hosomaki  


  Sushi - Futomaki Tuna  


  Sushi - Nigiri  


  Rodzaje Sushi  



Specjalnie dla FIT.PL Sushi przygotował Ireneusz Piątkowski  


  www.fit.pl