Eva Longoria: sekret pięknej skóry

Jedna z najpiękniejszych kobiet świata swoją piękną i zdrową skórę zawdzięcza rybom
fit.pl
2008-11-26 00:00
Udostępnij


Zadbana, właściwie nawilżona i odżywiona skóra to marzenie kobiet z każdej szerokości geograficznej. Ewa Longoria nie ma z nią problemów i na łamach prasy kobiecej chętnie zdradza „twórców” tego sukcesu. Jej piękna cera to nie zasługa drogich, luksusowych zabiegów kosmetycznych, a ryb i owoców morza.


Aktorka wie, co dobre i zdrowe. By utrzymać szczupłą sylwetkę i jednocześnie prawidłowo zadbać o swoją cerę, która w pracy modelki i aktorki jest bardzo ważna, przeszła na rybną dietę. Ryby morskie oraz kalmary, krewetki czy ośmiornice korzystnie wpływają na stan jej skóry – twierdzi gwiazda – bardziej niż jakiekolwiek zabiegi w salonie kosmetycznym.


Longoria je ryby i owoce morza bogate w szereg kwasów tłuszczowych omega-3, dzięki czemu nie musi korzystać z porad dermatologa. Ryby są podstawą jej menu. Jada je 4 razy w tygodniu pod różną postacią, zawsze z dodatkiem świeżych warzyw. Sama lubi i umie je przyrządzać. Chętnie jada gotowane lub podawane z grilla. Nie kupuje ich jednak w sklepie. Rybne mrożonki nie są tak smaczne i pełnowartościowe, jak te prosto z połowu. Świeże kupuje od zaprzyjaźnionych rybaków.


Longoria zna dobroczynne działanie ryb, a serwując je swoim znajomym, stara się by oni także przekonali się nie tylko do ich walorów smakowych.


Niepokojącym sygnałem niedoboru kwasów z grupy omega jest szara, sucha skóra. Brak kondycji skóry sprzyja stanom zapalnym i podrażnieniom. Wtedy skóra bardziej niż kiedykolwiek odczuwa zmiany pogody i upływający czas. Osoby z cerą trądzikową, dzięki diecie zapobiegną tworzeniu się nowych wyprysków, zwłaszcza zaskórników, ponieważ kwasy omega-6 wzmacniają mieszki włosowe, których osłabienie powoduje zmiany trądzikowe.




Dobroczynne kwasy tłuszczowe omega znajdują się w tranie, a także olejach roślinnych. Do swojego menu warto wprowadzić olej słonecznikowy, sojowy czy lniany. Można je używać do pieczenia mięs, a także przyprawiać sałatki czy surówki. Dodatkowo owoce morza to źródło wysokowartościowego białka, zawierającego witaminy z grupy B.Taka dieta dostarcza organizmowi cennych substancji odżywczych i budulcowych jodu, selenu, fluoru, żelaza, cynku, magnezu i wapnia, które również działają korzystnie na skórę.


www.fit.pl