Wpływ czarnego bzu na zdrowie znany jest od dawna.  W polskiej medycynie naturalnej zajmuje jedno z ważniejszych miejsc, obok czosnku, miodu i pokrzywy, z których nadzwyczajnych właściwości korzystamy przez cały rok na różne dolegliwości
fit.pl
2010-08-27 00:00
Udostępnij
Czarny bez – zdrowie przez cały rok
czarnybez tekstCzarny bez jest źródłem wielu witamin i minerałów, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Roślina łagodzi ból i stany zapalne gardła, uszczelnia naczynia krwionośne, wzmacnia system odpornościowy, działa przeciwgorączkowo i odtruwająco. Jest doskonały w leczeniu skaleczeń, użądleń, poparzeń słonecznych i stłuczeń.

Z kwiatów i owoców tej rośliny można  przygotować rozmaite specyfiki lecznicze: herbatki, musy, dżemy, syropy, nalewki i soki. Suszone owoce można dodawać do deserów, owocowych i warzywnych sałatek, sosów i gulaszy. Czarny bez jest zdrowy i wyśmienicie smakuje niezależnie od sposobu podania.

Czarny bez został uhonorowany tytułem "Roślina Roku 2010". Wyróżnienie to przypada, roślinie, którą w danym roku w szczególny sposób interesowali się naukowcy. Wiele ośrodków badawczych w kraju i na świecie analizowała jego właściwości i skuteczność w lecznictwie.

 

www.fit.pl