Jak najlepiej przechowywać żywność w pojemnikach?

W natłoku codziennych obowiązków i spraw łatwo zapomnieć o niezwykle istotnej dla nas sprawie – regularnym i zdrowym odżywianiu. Zazwyczaj rano mamy mało czasu na przygotowywanie pożywnych posiłków, dlatego możemy wykonywać tę czynność dzień wcześniej, aby następnego dnia cieszyć się zdrowym i energetycznym jedzeniem
fit.pl
2016-09-13 00:00
Udostępnij
Jak najlepiej przechowywać żywność w pojemnikach?



Przygotuj wieczorem posiłki na następny dzień

Prostym trikiem jest wygospodarowanie wieczorem zaledwie kilku minut na przygotowanie jedzenia na następny dzień. Dzięki temu będziemy mieć zapewnione posiłki do pracy czy szkoły i nie będziemy martwić się o zdrową przekąskę w ciągu dnia. Drożdżówka kupiona w przydrożnej piekarni czy bezmyślnie złapany w biegu czekoladowy batonik warto zamienić na przygotowane przez siebie wartościowe jedzenie. Kolejnym plusem jest fakt, że doskonale wiemy, co jest zawarte w przygotowanych przez nas samych posiłkach. Daje nam poczucie satysfakcji oraz buduje świadomość dbania o własne zdrowie i formę. Przyrządzone wcześniej potrawy możemy zamknąć w pojemnikach i przechowywać w lodówce, a rano zabrać ze sobą w dowolne miejsce.

Zapewnij posiłkom odpowiednie warunki

Często argumentem przeciw jest fakt, że wcześniej przygotowane jedzenie nie smakuje dobrze i traci swój wygląd oraz aromat. Jest na to rada, – aby posiłki przechowywane w lodówce nie straciły swoich wartości odżywczych oraz walorów smakowych, musimy pamiętać o zapewnieniu odpowiednich warunków do przechowywania.

Zaawansowane technologie Liebherr zadbają o świeżość i smak posiłków

Możliwości, jakie oferują współczesne zaawansowane technologie użyte w chłodziarko -zamrażarkach marki Liebherr jest bardzo dużo. Od tego, w jaki sposób będziemy przechowywać nasze produkty zależy późniejszy smak i jakość potraw.

Technologia BioFresh – Plus zawarta w modelu SBSes 7165 Premium Plus doskonale zadba o świeże warzywa i owoce. Żywność trzymana w szufladach skonstruowanych przy jej użyciu nie traci najcenniejszych witamin oraz walorów smakowych. Dzięki temu możemy zakupić wcześniej potrzebne produkty do przygotowywania naszych ulubionych dań. Koktajle stały się ostatnio bardzo modną i zdrową propozycją posiłku, która z powodzeniem może zastąpić drugie śniadanie. Możemy je przygotować i zamknąć w specjalnych pojemnikach lub bidonach, tak, aby były gotowe na następny dzień. Jeśli chcemy dodać do nich jeszcze więcej orzeźwienia, pomocna będzie automatyczna kostkarka do lodu IceMaker, która wytwarza ponad do 1,5 kg lodu na dobę.

Kolejna unikalna technologia Liebherr ulokowana w modelu CBNPes 4858 ułatwiająca zdrowe odżywienie to dwa oddzielnie regulowane obiegi chłodnicze DuoCooling - temperaturę w chłodziarce i zamrażarce możemy ustawić osobno. To doskonałe rozwiązanie zarówno, gdy chcemy skorzystać z chłodziarki jak i zamrażarki. Dzięki tej technologii urządzenie posiada dwa niezależnie obiegi chłodnicze, a my mamy możliwość odrębnej regulacji temperatury komory chłodziarki oraz zamrażarki. Pomiędzy obiema komorami nie dochodzi do wymiany powietrza, co zapobiega przenoszeniu zapachów i wysychaniu produktów. Dzięki temu rozwiązaniu w chłodziarce rozkład temperatury jest różny w zależności od tego, w jakim miejscu znajduje się przedział lub półka, dedykowany dla rodzaju przechowywanych artykułów.

Często chcą zachować walory smaków lata na dłużej decydujemy się na przechowywanie owoców i warzyw w postaci mrożonek. Tutaj z pomocą przychodzi technologia NoFrost, czyli wysoce profesjonalna jakość chłodzenia z gwarancją zachowania świeżości produktów. Przechowywana żywność zamrażana jest obiegowym powietrzem chłodzącym, dzięki czemu wilgoć odprowadzana jest na zewnątrz, w zamrażarce nie gromadzi się lód, a wyjęte produkty nie są oszronione. Tak przechowane owoce i warzywa możemy z powodzeniem wykorzystywać cały rok. Technologia No Frost znakomicie się sprawdzi w sytuacji, gdy naszykujemy zbyt duży obiad czy kolację. Wszystko, czego nie spożyjemy, możemy w każdej chwili zamrozić i wykorzystać w innym czasie.

Szybkie i proste przepisy

Poniżej znajdziesz propozycje posiłków, które możesz przechowywać w pojemnikach w lodówce. Są doskonałą alternatywą dla kanapek czy drożdżówek, a poza tym możesz przygotować je w zaledwie 15 minut!

Sałatka z tuńczykiem

Puszka tuńczyka, ogórek konserwowy, kukurydza, koperek bądź szczypiorek, czerwona cebula, jajko na twardo, jogurt naturalny oraz przyprawy sól i pieprz. Wszystkie składniki łączymy dodając je do siebie po kolei. Następnie doprawiamy do smaku, posypujemy szczypiorkiem i koperkiem. Przekładamy w nieduży pojemnik, przechowujemy w chłodziarko-zamrażarce i następnego dnia możemy delektować się sałatką poza domem.

Tortilla z łososiem

Do stworzenia pysznych tortilli będziemy potrzebować: placki tortilli, serek naturalny, łosoś wędzony, kiełki, świeży ogórek, awokado. Tortille smarujemy serkiem, układamy plaster łososia, a na wierzchu dodajemy pokrojone warzywa. Dodatkowo całość posypujemy kiełkami. Następnie zawijamy placki w całość. Gotowe wkładamy do chłodziarki i tak mamy zdrową i energetyczną przekąskę na wyciągnięcie ręki.


Koktajl tropikalny


Ananas, mleko kokosowe, wiórki kokosowe, banan oraz kostki lodu – tyle wystarczy, aby przygotować bardzo szybki koktajl dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu. Wszystkie składniki należy umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Gotowy napój przelewamy do pojemnika. W chłodziarko-zamrażarce możemy przechowywać go kilka dni. Koktajl idealnie sprawdza się na pierwsze lub drugie śniadanie poza domem.

www.fit.pl