Kminek – przyprawa i lekarstwo w jednym

Dlaczego warto używać kminku w kuchni? Komu i na co służy? Do jakich dań go dodawać?
fit.pl
2011-02-14 00:00
Udostępnij
Kminek – przyprawa i lekarstwo w jednym
Kminek to znana, lubiana i powszechnie stosowana przyprawa. Dzięki swoim właściwościom ułatwiającym trawienie jest dodawana do potraw, których spożywanie bywa kłopotliwe dla żołądka.

Gospodynie  dodają go głównie do ciężkostrawnych dań na bazie kapusty, zarówno świeżej jak i kiszonej. Kminek znajdziemy w bigosie, kapuście zasmażanej, surówce oraz zupie kapuścianej. Kminek spotkamy także w jedzeniu przygotowywanym z roślin strączkowych.

kminek

Przyprawa używana jest w formie nasion, które można zmielić, jeśli komuś przeszkadzają twarde ziarenka. Ma charakterystyczny zapach i smak.

Kminek jest wysoko cenioną przyprawą nie tylko przez kucharzy, ale także przez dietetyków ze względu na swój skład  i  lecznicze właściwości. Ziarenka zawierają tłusty olej, flawonoidy, cukry, związki białkowe, sole mineralne, a także kwasy organiczne.

Przyprawa ma zbawienny wpływ układ trawienny: zapobiega wzdęciom, ułatwia trawienie, łagodzi skurcze żółądkowo-jelitowe, hamuje rozwój niektórych bakterii.

Kminek działa moczopędne, wiatropędne oraz pobudza produkcję mleka u karmiących matek. Napar przygotowywany z kminku napar uśmierza kolkę u niemowląt, poprawia apetyt u starszych dzieci, a u kobiet w czasie menstruacji niweluje skurcze.

www.wellness.fit.pl