Spożywanie orzechów pistacjowych reguluje poziom cukru we krwi u osób z zespołem metabolicznym – potwierdziło pierwsze tego typu badanie przeprowadzone przez ekspertów University of Toronto, zaprezentowane w kwietniu br. podczas konferencji Experimental Biology w Waszyngtonie
fit.pl
2011-07-18 00:00
Udostępnij
Pistacje kontra poziom cukru we krwi
Badanie amerykańskich naukowców jest pierwszym tego typu studium, przeprowadzonym na pacjentach ze stwierdzonym zespołem metabolicznym. Potwierdza ono korzystny wpływ pistacji na zdrowie człowieka oraz profilaktykę chorób serca i naczyń krwionośnych.
Zespół metaboliczny, nazywany również „epidemią XXI wieku”, należy do jednych z najbardziej powszechnych schorzeń dotykających ludzi na całym świecie. Według różnych szacunków, w Polsce problem ten dotyczy co piątego mieszkańca. Za zespół metaboliczny uznaje się schorzenie, w którym występują trzy główne elementy: podwyższone ciśnienie krwi, powiększony obwód talii lub nadwaga, niski poziom „dobrego” cholesterolu HDL, podwyższony poziom trójglicerydów we krwi.
“Osoby cierpiące na zespół metaboliczny z reguły mają podwyższony poziom glukozy we krwi lub są insulinoodporni, co często prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób serca.” – skomentował doktor Cyril Kendall, autor badania i lider zespołu naukowców z University of Toronto. – „Pistacje mogą redukować ryzyko wystąpienia tych schorzeń, poprzez ograniczanie poziomu glukozy we krwi po spożyciu posiłków bogatych w węglowodany.”
Inne badanie, przeprowadzone przez amerykańskich naukowców z Penn State University  dowiodło, że spożywanie pistacji może być także pomocne w obniżaniu poziomu nieprawidłowych cząsteczek LDL (zwanych małymi gęstymi LDL), jak również utlenionego LDL oraz całościowego poziomu cholesterolu.

www.wellness.fit.pl