Soja wspomaga budowę mięśni i chroni układ krwionośny
fit.pl
2009-10-05 00:00
Udostępnij
Soja i jej zbawienne działanie
sojaNaukowcy wciąż dostarczają nowych  dowodów potwierdzających, iż białko sojowe skutecznie wspiera syntezę mięśni. W jednym z kolejnych badań, przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych, udział wzięło 27 dorosłych osób – 18 mężczyzn i 9 kobiet. Podczas sześciotygodniowego programu uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy. Dieta jednej z nich została uzupełniona o 1,2 g/kg białka sojowego, kolejnej grupy o białko pochodzące z serwatki, natomiast jadłospis trzeciego zespołu bazował na węglowodanach. Wszystkie osoby uczestniczące w badaniu zostały poddane intensywnemu programowi ćwiczeń fizycznych. Zwiększenie masy mięśniowej odnotowano we wszystkich trzech grupach. Największa zmiana zaszła jednak w grupach spożywających białko sojowe i proteiny zawarte w serwatce. 
Inne badania koncentrowały się na przeciwutleniającym efekcie białka sojowego w diecie sportowców. Wiadomo, że tzw. stres oksydacyjny może doprowadzić do zmęczenia, a nawet uszkodzenia mięśni. Naukowcy dowiedli, że wśród osób uprawiających aerobik podczas trzytygodniowego programu, dieta sojowa przyczyniła się do poprawy wskaźnika TAS (całkowity status antyoksydacyjny), natomiast u osób korzystających z protein zawartych w produktach mlecznych indeks ten uległ zmniejszeniu. 

Wiele innych badań klinicznych wskazuje także, że białko sojowe bezpośrednio obniża poziom cholesterolu we krwi. Ostatnie analizy wskazują, że zawarte w soi proteiny pozytywnie wpływają na stężenie cholesterolu w osoczu lipoprotein o niskiej gęstości. Według brytyjskich naukowców, może to zmniejszać ryzyko choroby serca o 10-15 proc. Ponadto, białko sojowe obniża stężenie trójglicerydów w surowicy od 5 do 10 proc. oraz zwiększa stężenie cholesterolu lipoprotein o wysokiej gęstości. Czynniki te mogą się także przyczynić się do zmniejszenia ryzyka choroby wieńcowej.

www.fit.pl