10 faktów o cukrze, których możesz nie znać

Cukier uzależnia – im więcej go jemy, tym więcej chcemy go jeszcze zjeść. Wiemy, że nadmiar cukru szkodzi, że nie służy naszemu zdrowiu, że od niego się tyje, a jednak tak ciężko czasem zrezygnować ze słodyczy. Tak ciężko nie posłodzić kawy, nie napić się soku
fit.pl
2011-09-30 00:00
Udostępnij
10 faktów o cukrze, których możesz nie znać

Tymczasem każda łyżeczka cukru to dodatkowe, bezwartościowe (cukier nie zawiera żadnych wartości odżywczych) 20 kalorii. Niewiele? Jedna łyżeczka cukru przez cały dzień, to niewiele owszem, ale jeżeli słodzisz herbatę, kawę, i wypijasz kilka filiżanek tych napojów dziennie, a do tego – nie możesz sobie odmówić słodkiego wafelka czy sosu do obiadu, uzbiera się pokaźna liczba nadprogramowych kalorii. I nie zostaną one przetworzone na mięśnie – odłoży się tłuszcz, który zaowocuje dodatkowymi kilogramami.

Oto 10 faktów jakie musisz wiedzieć na temat cukru:

  1. Amerykanie spożywają od 0,9 do 1,3 kg cukru tygodniowo
  2. Z najnowszych badań GUS (z 2017 roku) na temat cukru wynika, że przeciętny Polak zjada rocznie aż 44,5 kg cukru.
  3. Kobietom zaleca się spożywanie nie więcej niż 54g cukru dziennie.
  4. Cukier jest ukryty w wielu produktach, w których możesz się go nie spodziewać np. w chlebie, płatkach śniadaniowych, keczupie, maśle orzechowym, gotowych sosach do makaronu.
  5. Sacharoza, dekstroza, syrop kukurydziany, słód jęczmienny, syrop cukrowy, koncentrat soku owocowego, glukoza, maltoza, melasa – takie nazwy możesz znaleźć na etykietach przeróżnych produktów spożywczych. To TEŻ jest tak naprawdę cukier.
  6. Gilian McKeith, słynna specjalistka od zdrowego odżywiania zezwala na używanie słodu jęczmiennego, syropu ryżowego, miodu czy czystego syropu klonowego – czyli słodkich dodatków nie poddanych działaniu dwutlenku siarki.
  7. Cukry proste (np. sacharoza, słód, fruktoza) przyczyniają się do powstania i zaostrzenia chorób takich jak: astma, zaburzenia nastroju, zaburzenia psychiczne, zaburzenia układu nerwowego, cukrzyca, choroby serca, nadciśnienie, artretyzm.
  8. Dieta bogata w rafinowany cukier sprzyja problemom z koncentracją, nadpobudliwości i agresji. Gilian McKeith tłumaczy to usuwaniem w procesie rafinacji chromu, który jest niezbędny do kontrolowania poziomu glukozy we krwi (ponad 80% chromu jest tracone w procesie przetwarzania żywności).
  9. Nadmiar cukru w diecie sprzyja zwiększonej produkcji insuliny, która to z kolei podnosi ciśnienie krwi i zaburza przemianę tłuszczową. Stąd już prosta droga do miażdżycy, zawału, udaru mózgu.
  10. Dobrego „cukru” możesz dostarczać organizmowi jedząc pełnowartościowe produkty, jak pełnoziarnisty chleb, warzywa czy owoce. Zdrowe węglowodany powoli podnoszą poziom cukru, pobudzając wytwarzanie niewielkiej ilości insuliny. Szukaj produktów o niskim indeksie glikemicznym.

Zobacz też ile cukru jest w polularnych napojach