Zielona herbata nie jest tak zdrowa jak wszyscy myślą. Chociaż ma wiele właściwości, nie każdy  może delektować się jej smakiem. Grupie osób ze skłonnością do anemii może zaszkodzić, zwłaszcza gdy piją kilka kubków dziennie
fit.pl
2011-09-27 00:00
Udostępnij
Zielona nie dla anemików
Zielona herbata utrudnia wchłanianie żelaza i może zwiększać ryzyko  anemii. Osoby z niedokrwistością powinny ograniczyć do minimum  picie zielonego naparu i zastąpić go innym rodzajem herbaty, który można spożywac bez obawy o swoje zdrowie.

Na anemię cierpią głównie kobiety. Z reguły przyczyną tej choroby jest niedobór żelaza, niezbędnego do budowy czerwonych krwinek - erytrocytów. Jeśli jest ich za mało lub są słabej jakości (np. brakuje im czerwonego barwnika - hemoglobiny), wówczas pojawiają się objawy anemii: nienaturalne zmęczenie, osłabienie, bladość skóry, dziąseł, łamanie się paznokci, sine zabarwienie warg, zajady w kącikach ust, a także kołatanie serca i bóle głowy, omdlenia, depresja, zaniki pamięci, bezsenność, brak apetytu.

Kobietom brakuje żelaza z czterech przyczyn. Są to: miesiączka, ciąża, karmienie piersią i diety odchudzające.

www.wellness.fit.pl