Lato odchodzi wielkimi krokami. Przed Nami jesień, pora roku, która kojarzy się głównie z grzybobraniem. Powszechna opinia mówi, ze grzyby są ciężkostrawne, podrażniają żołądek, niebezpieczne i zupełnie bez walorów odżywczych. Jeśli jednak zaczniemy zgłębiać tabele witamin i minerałów, możemy zmienić nieco zdanie.
fit.pl
2014-09-17 00:00
Udostępnij
Co jest dobrego w grzybach?

Co zawierają grzyby?

Świeżo zerwane grzyby zawierają głównie 80-90 % wody a także trochę białek. Co najważniejsze, w skład tych białek wchodzą prawie wszystkie aminokwasy, w tym także egzogenne, których człowiek nie jest w stanie wytworzyć sam i musi dostarczyć wraz z pożywieniem. Głównie lecytynę i metioninę, dlatego nazywane są "leśnym mięsem". Grzyby dodatkowo zawierają witaminy: B1, B2, PP, A, D. Najwięcej witaminy B1 zawierają kurki, na równi z drożdżami piekarskimi. Jeśli chodzi o witaminę PP to grzyby zawierają jej tyle samo co wątroba i drożdże. Borowiki i podgrzybki obfitują w witaminę D - witaminy tej nie zawierają warzywa ani owoce. Grzyby zawierają bardzo dużo żelaza, potasu, fosforu, sodu i wapnia. Znajdziemy w nich także mikroelementy – miedź, cynk, jod, mangan. Więcej minerałów znajdziemy w kapeluszach niż w trzonkach. Coraz większą popularność zyskują boczniaki, które zawierają kwas foliowy i B-D-glukan, który ma działanie przeciwnowotworowe.

Grzyby nie dla każdego

Cechą obniżającą walory grzybów jest ich ciężkostrawność. Dlatego nie powinno się ich podawać dzieciom, osobom starszym, cierpiącym na choroby układu pokarmowego oraz mającym problemy z nerkami i wątrobą. Najzdrowsze są ugotowane lub pieczone. Należy uważać na grzyby w occie. Często spożywane zakwaszają organizm, co prowadzi do zmniejszonego wchłaniania witamin i minerałów oraz obciąża nerki i wątrobę. Nieprawdą jest także że pasują do alkoholu. Zawierają dużo białka, które pod wpływem alkoholu ulega denaturacji a tym samym utrudnia trawienie.

Grzyby nie powinny stanowić podstawy odżywiania, ale z powodzeniem można je od czasu do czasu wprowadzać do diety jako dodatki do zup, główny składnik sosów czy dodatki smakowe do potraw.
Stanowią one doskonałe urozmaicenie posiłku, nadają potrawom specyficzny smak (zwany umami) i aromat. Są również mało kaloryczne (35 kalorii w 100 gramach grzybów świeżych, ponad 200 kcal w 100 gramach grzybów suszonych), dzięki czemu można je wprowadzić do diety odchudzającej.

 

Małgorzata Maluga
Specjalista ds. racjonalnego żywienia
www.fit.pl