Wypijanie przynajmniej dwóch słodkich napojów w ciągu tygodnia może zwiększać ryzyko raka trzustki – przestrzegają naukowcy z Uniwersytetu Stanu Minnesota
fit.pl
2010-02-11 00:00
Udostępnij
Groźna słodycz


Przeanalizowano dane zdrowotne ponad 60 tysiąc mężczyzn i kobiet z Singapuru zbierane w ciągu 14 lat. W tym czasie zdiagnozowano łącznie 140 przypadków raka trzustki.

Badania wykazały, że osoby, które w tygodniu spożywały minimum dwa gazowane napoje słodzone cukrem miały niemal o 90 proc. wyższe ryzyko zachorowania na raka trzustki niż osoby nie pijące ich wcale.

Dr Mark Pereir przypomina, że osoby regularnie pijące gazowane napoje słodzone często prowadzą niezdrowy styl życia. Nie wyklucza jednak drugiego wyjaśnienia: wysoki poziom cukru w napojach gazowanych powoduje wzrost wydzielania insuliny w organizmie, co może pobudzać wzrost raka trzustki.

Podczas badania uwzględniono zarówno palenie papierosów, jak też inne elementy diety.

www.fit.pl