Najlepsze sposoby na kaca - warto je zanać na zapas

Jeśli podczas weekendowych szaleństw zdarzy nam się przesadzić z ilością wypitego alkoholu, warto wiedzieć, jak sobie radzić z kacem. Co nas szybko postawi na nogi? Oto kilka sprawdzonych sposobów  
fit.pl
2023-12-29 00:00
Udostępnij
Najlepsze sposoby na kaca - warto je zanać na zapas

Jeśli wiesz, że w czasie imprezy, na którą się wybierzesz istnieje prawdopodobieństwo przekroczenia miary, powinieneś odpowiednio przygotować do tego swoje ciało.

Oto kilka zapobiegawczych sposobów, które należy stosować przed pójściem na imprezę:

  • Ochrona przed odwodnieniem. Głównym skutkiem ubocznym spożycia nadmiernej ilości alkoholu jest odwodnienie. Dlatego warto wypijać duże ilości wody (co najmniej 1,5 litra dziennie) na 2-3 dni przed imprezą. To wspomoże twoje ciało na dwa sposoby. Przede wszystkim nawodnisz organizm, przygotowując go do przyjęcia dużej ilości alkoholu. Po drugie twoje ciało dokona samooczyszczenia, ponieważ będzie w pełni wypłukane i gotowe do usunięcia alkoholu, który wypijesz.
  • Ochrona wątroby. Wątroba to główny organ, który odpowiada za oczyszczanie organizmu.
  • Zjedz 2-3 jabłka dziennie.
  • Zjedz świeży ząbek czosnku (dodany do jedzenia). Można też brać jedną kapsułkę bezzapachowego czosnku dziennie – najlepsza jest tabletka zawierająca dużą ilość czosnku.
  • Wypij średnią szklankę czystego soku z marchwi lub buraka (możesz zmieszać je ze sobą). Możesz sam zrobić sok (jeśli masz sokowirówkę) lub kupić świeży sok w sklepie ze zdrową żywnością.
  • Wypij dwie szklanki filiżanki naparu ziół, np. z kopru włoskiego/fenkułu.
  • Nie wypijaj pierwszego drinka na pusty żołądek. Ma to niekorzystny wpływ nie tylko na twój organizm, ale również spowoduje, że szybciej się upijesz. Dlatego im tłustsze potrawy będziesz spożywać, tym mniejsze ryzyko, że rano dopadnie cię kac. Na przyjęciach doskonale sprawdzają się mięsne zakąski, panierowane warzywa, marynowane grzybki, kwaszone przysmaki, pieczenie, ciepły barszcz. Unikać należy napojów gazowanych, ponieważ przyspieszają wchłanianie alkoholu.


A co jeśli nie przygotowaliśmy się odpowiednio do imprezy i następnego dnia męczy nas syndrom dnia poprzedniego?

Rano przygotuj sobie kogel-mogel lub jajecznicę, białko jajka ścina alkohol i ułatwia jego wydalanie z organizmu. Cały czas należy pamiętać o tym, aby nawadniać organizm i wypijać dużo płynów (najlepsza jest woda niegazowana, szklanka soku pomidorowego, herbata z cytryną lub napój izotoniczny).

Ważne jest, aby uzupełnić poziom cukru we krwi, dlatego dobrym sposobem jest zjedzenie dwóch łyżeczek cukru zaraz po przebudzeniu. Można także napić się mocnej kawy z cytryną – metoda podobno powszechnie stosowana w dyplomacji, stąd określenie „leczenie na ambasadora”.

Znane przysłowie mówi „Czym się strułeś, tym się lecz”. Po przepiciu może postawić cię na nogi mała dawka alkoholu. Ale następnego dnia niewątpliwie nie możesz na niego patrzeć. A poza tym ponowne spożywanie napojów procentowych nie jest wskazane, gdyż jest po prostu niezdrowe.

Dlatego lepszym wyjściem jest wypicie soku z kiszonych ogórków, kiszonej kapusty lub z surowych buraków. Niektórzy na kaca piją kwas chlebowy, który zawiera niewielką ilość alkoholu.

Dobrze jest zjeść coś słonego i pożywnego, na przykład rosół czy zupę cebulową. Jeżeli po zjedzeniu śniadania i uzupełnieniu poziomu płynów nadal czujesz się niewyraźnie, wróć do łóżka na krótką drzemkę. Sen to najlepsze lekarstwo. Aby wspomóc działanie domowych sposobów można wspomóc się sposobami chemicznymi, na przykład aspiryną.

Jesteś ciekawy jak radzą sobie z kacem inne narody?

Japończycy, Meksykanie i Turcy chodzą do specjalnie przygotowanych na tę okoliczność barów, gdzie serwuje się tylko jedną potrawę – dobrze nam znane z imprez weselnych – flaczki. Rosjanie leczą ostre przepicie pobytem w saunie i... wódką.

Amerykanie natomiast proponują wymieszanie w kieliszku mocne wino z solą, pieprzem, sosem myśliwskim oraz.... jądrem byka. Ale każdy wegetarianin – zdeklarowany lub chwilowy – może je zastąpić żółtkiem kurzego jaja.

Niemcy zajadają się kapustą kiszoną, popijają ją sokiem z kiszonej kapusty, a zakąszają kiszonymi ogórkami i marynowaną papryką.

Co kraj to obyczaj. Ważne by potrzeba zaleczenia kaca nie pojawiała się zaczęsto.