Kremowy budyń jaglany z owocowym musem z mango i maraku

Budyń jaglany to pyszny słodki deser, który szybko można przygotować w domu. Sycący i wartościowy odżywczo, prosty w przygotowaniu nie wymaga żadnych skomplikowanych składników, a dowolność dodatków sprawia, że można go przygotowywać na wiele sposobów. Warto spróbować i na stałe wpisać tę jaglana pozycję do rodzinnego menu
2021-03-17 00:00
Udostępnij
Kremowy budyń jaglany z owocowym musem z mango i maraku

Gęsty, słodki, kremowy i... zdrowy! A do tego podbija podniebienia dorosłych i dzieci - taki właśnie jest budyń jaglany – pyszny słodki deser, który szybko można przygotować w domu. Sycący i wartościowy odżywczo, prosty w przygotowaniu nie wymaga żadnych skomplikowanych składników, a dowolność dodatków sprawia, że można go przygotowywać na wiele sposobów. Warto spróbować i na stałe wpisać tę jaglana pozycję do rodzinnego menu.

 Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 2,5 szklanka mleka
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 4 łyżki miodu
  • 2 musy owocowe z mango i marakują Holle
  • Owoce do dekoracji

 Wykonanie:

 Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu do miękkości i wchłonięcia się mleka. Całość lekko przestudzić dodać banana i zblendować na gładką masę. Do budyniu dodać musy owocowe oraz miód i dokładnie wymieszać. Gotowy budyń przełożyć do salaterek lub kubeczków i dowolnie udekorować wg upodobań. Np. świeżymi owocami, syropem czy dodatkową porcją musu. Budyń można podawać na ciepło i na zimno.

 Wskazówka: mleko krowie można zastąpić mlekiem roślinnym

 Gotowe! Smacznego!