Panini zapiekane ze szpinakiem, mozzarellą

W świecie kulinarnych doznań istnieją dania, które nie tylko kuszą nasze podniebienia, lecz również przenoszą nas w magiczny świat aromatycznych ziół, serów rozpływających się w ustach oraz chrupiących wypieków. W tej podróży przez smak i konsystencję zapraszamy do odkrycia tradycyjnego włoskiego przysmaku — panini zapiekanego ze szpinakiem i mozzarellą.
2024-03-18 09:41
Udostępnij
Panini zapiekane ze szpinakiem, mozzarellą

Kombinacja delikatnego szpinaku, kremowej mozzarelli oraz chrupiącego, lekko opieczonego chleba tworzy niezwykłe połączenie smaków i tekstur, które rozpieszczają nasze zmysły. To danie, choć proste w przygotowaniu, ukrywa w sobie bogactwo smaków i aromatów, które w każdym kęsie przenoszą nas do słonecznych włoskich uliczek, gdzie smakosze cenią sobie autentyczne, domowe potrawy. Gotowi na wyprawę smakową przez włoską kuchnię? Czas wyruszyć w kulinarne podróże!


• 2 bułki typu ciabatta
• 1 opakowanie mozzarelli
• plasterki szynki (opcjonalnie)
• garść świeżych liści szpinaku
• musztarda
• 2 łyżki Pieczarek marynowanych z marchewką i cebulą OLE!
• 1 łyżka masła
• Pomidor

Bułki przekrawamy na pół. Górę bułki smarujemy masłem, drugą część musztardą. Pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy na oleju. Do środka panini wkładamy plasterki pieczarek, mozzarelli, liście szpinaku, plasterki szynki i pomidora. Kanapki zapiekamy, aż ser się rozpuści. Podajemy na ciepło lub zimno.