Pierś z kaczki w cieście z sosem ze świeżych pomarańczy

Pierś z kaczki – 2 szt. Ciasto francuskie – 1 op. (produkt gotowy) Jaja – 1 szt. Śmietanka 30% – 250 ml Pomarańcze – 3 szt. Cukier – 2-3 łyżki
fit.pl
2012-01-24 00:00
Udostępnij
Pierś z kaczki w cieście z sosem ze świeżych pomarańczy
Piersi z kaczki oczyścić, posmarować Marynatą Szlachecką, dodać majeranek odstawić na 24 godz. Zamarynowane piersi z kaczki obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni, następnie zawinąć w ciasto, posmarować rozkłuconym jajkiem i piec 25-35 min. w tem.180 stopni Celsjusza. Podawać krojone w plastry. Sos: Wycisnąć sok z pomarańczy, wlać do rondelka, odparować, dodać śmietankę, gotować. Sos zabarwić dobrze „przypalonym” karmelem, który uzyskamy podgrzewając cukier na patelni. Podawać z cząstkami świeżych pomarańczy.