Jesienny ogród - czyli kalendarium październikowych prac w Twoim ogrodzie

Październik do czas, gdy w Twoim ogrodzie zachodzą bardzo ważne zmiany, prócz spadających liści musisz zabezpieczyć drzewka przed pierwszymi mrozami, a w warzywniku czekają jeszcze zbiory jesiennych warzyw i owoców. Sprawdź, co należy zrobić, by dobrze przygotować ogród na przybycie jesieni  
fit.pl
2013-10-09 00:00
Udostępnij
Jesienny ogród -  czyli kalendarium październikowych prac w Twoim ogrodzie
ogrodjesiennyPaździernik bywa miesiącem pogodnym a sporej liczbie dni słonecznych, jednakże słońce nie dogrzewa aż tak mocno i zachodzi dość wcześnie. Rano pojawiają się mgły oraz lekkie przymrozki, drzewa zaczynają zmienić barwę na złoty, brąz i czerwony – jest to oznaka złotej polskiej jesieni.

W połowie października pomogą pojawić się jesienne słoty, po których liśćmi pokryje się ogród i sad. Warto wiedzieć co w tym miesiącu czeka na nas w ogrodzie i jak przygotować go na przyjście jesieni.


Warzywnik


W ogródku warzywnym od września i sierpnia zaszyły spore zmiany. Teraz zbieramy późne odmiany kapusty, marchwi, które nadają się do przechowywania, a także rzodkiewkę i rzepę z siewów poplonowych.


W warzywniku czekają także zbiory kalafiora i brokułów, jesienne zbiory tych warzyw charakteryzują się doskonałą jakością.
Do połowy miesiąca można także zbierać szpinak z siewu letniego. Zanim nadejdą chłody musimy zebrać wszystkie odmiany pomidorów i umieścić je w ciepłym pomieszczaniu, w którym będą dojrzewały.


Pozostałości po roślinach i łodygach uprzątamy i wykorzystujemy do produkcji kompostu (warto mieć w ogrodzie wydzielone miejsce, by składować odpady i suche części roślin).
Przekopujemy rabatki, zakopując w nich (zdrowe) resztki roślin obumarłych, w ten sposób naturalnie wytworzy się nawóz. W przypadku, gdy nie mamy takiej możliwości do nawożenia wykorzystujemy lub dwuletnie gotowy naturalny obornik lub kompost z pozostałości po domowych warzywach i owocach z kuchni.

[-------]
applesOgród z  kwiatami


Wyrywamy zwiędnięte rośliny jednoroczne wraz z korzeniami, oraz wykopujemy te kwiaty i rośliny, których cebulki nie mogą zostać na zimę oraz jesień w ogrodzie np. georginie, tygrysówka, dalie, frezje, pacioreczniki, fiołki alpejskie. Karpy suszymy przez kilka dni w przewiewnym miejscu, a następnie umieszczamy w skrzynkach, przesypujemy korą, torfem lub trocinami i ustawiamy w suchym pomieszczeniu nie narażonym na działanie mrozu.


Nasiona niektórych gatunków jednorocznych, takich jak: chaber, nagietek, stróżka pospolita, czy smagliczka nadmorska, możemy posiać już jesienią, by przyspieszyć wiosenna wegetację.

Rośliny takie jak malwy,dzwonki,braki narażone na wysuszanie wiatrami podczas zimy, warto je dobrze podlać przed nastaniem zimy oraz obłożyć gałązkami iglaków.

Sadzić można cebulę, która wzejdzie wczesną wiosną, trzeba to jednak zrobić zanim przyjdą pierwsze większe mrozy.

Cebule roślin takich, jak eukomis cynobrówka, galtronia, kamsaja, czy arisema mogą zimować w ogrodzie.Warto przykryć je suchymi liści lub obłożyć gałęziami świerkowymi.

Sad

W sadzie także konieczne są jesienne prace zbiorcze i przygotowujące drzewka do zimy. W październiku kończą się zbiory jabłek, śliwek i gruszek i pigwy. Duże wyrośnięte owoce zbieramy a mniejsze i mniej dojrzałe pozostawiamy dłużej do pierwszych mrozów, ale te ze zdrową skórkę i nierobaczywe, reszta może nadawać się na kompostownik. Owoce przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

Przeglądamy korony drzew i usuwamy porażone chorobami części roślin i zaschnięte owoce. Po zbiorach wycinamy chore gałęzie, tniemy w miejscach zdrowych odległych o 15 cm od miejsca chorego. Rany smarujemy balsamem przyspieszającym gojenie.

Pomiędzy drzewami i krzewami stosujemy nawozy. Pomiędzy drzewami i korzeniami płytko zakopujemy obornik i kompost.

www.fit.pl