Smażenie to prosty i częsty sposób przygotowywania posiłków. Niestety smażenie jest bardzo niekorzystne dla zdrowia, dlatego warto skorzystać z nowoczesnych urządzeń, które zużywają małą ilość tłuszczu lub w ogóle pozwalają z niego zrezygnować. Wypróbuj urządzenie Philips Airfryer, które dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir pozwala przygotować posiłki zawierające do 80% mniej tłuszczu niż w przypadku tradycyjnego smażenia 
fit.pl
2016-07-15 00:00
Udostępnij
O smażeniu inaczej


Smażenie jest najczęstszym, a zarazem najbardziej szkodliwym sposobem przetwarzania mięsa i ryb. Dlaczego? Organizm na skutek odżywiania go dużą ilością produktów smażonych zaczyna gorzej trawić, jest obciążony toksynami i zaczyna tyć, gdyż wartość kaloryczna potraw znacznie przekracza ich pierwotną, planowaną przez naturę wartość. Dodatkowo produkty smażone, dodatkowo smażone długo i w wysokiej temperaturze tracą wodę. Stają się przez to mniej odżywcze, a nawet bardziej kaloryczne. Smażenie powoduje też, że ilość składników mineralnych i odżywczych w jedzeniu podsmażanym maleje. - Jedząc cukinie smażoną, do tego krewetki i nawet te popularne smażone ziemniaki spożywamy mniej wartościowych składników niż mogą one nam zaoferować np. po upieczeniu - przykład podaje dietetyczka i ekspertka żywieniowa Philips, Agata Ziemnicka - Łaska. Ponadto tłuszcz w potrawach smażonych pod wpływem wysokiej temperatury, pary wodnej wydobywającej się z coraz mniej nawodnionego produktu i tlenu wywołuje powstawanie w danym produkcie wolnych rodników. Niezmiernie obciąża to organizm.

Smażyć inaczej

Dlaczego więc tak dużo smażymy? - Smażenie jest proste, zabiera mało czasu, nie wymaga dodatkowych narzędzi, tylko oleju, ewentualnie niesłusznie dodawanego masła… Ale tak naprawdę smażymy nawet nie z wygody, ale dla smaku. Smażenie podnosi niezmiernie mocno smak i intensywność zapachową potrawy. Kolor mięsa, ryb czy warzyw nabiera niemalże czułych pąsów, zapraszając do natychmiastowego spożycia – opowiada Agata Ziemnicka – Łaska

Co zatem robić by smażyć z jak najmniejszym kosztem zdrowotnym dla organizmu? - Najlepiej nie smażyć – śmieje się Agata Ziemnicka – Łaska, po czym dodaje: - A jeśli już to starać się wybierać naczynia czy narzędzia o jak najlepszej jakościowo tafli, o nieprzywierających właściwościach, żeby ilość tłuszczu konieczna do smażenia na niej była zminimalizowana. Można też skorzystać z rozwiązania rozwoju technologii. Takim rozwiązaniem jest urządzenie Philips Airfryer, w którym można smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu lub całkowicie z niego zrezygnować, otrzymując walory smakowe jak przy tradycyjnym smażeniu



Smacznie i zdrowo z Philips Airfryer

Choć brzmi to niewiarygodnie, w wielofunkcyjnych urządzeniach Philips Airfryer zastosowano wyjątkową technologię RapidAir, która umożliwia smażenie, pieczenie i grillowanie najsmaczniejszych przekąsek i posiłków przy użyciu powietrza. Dzięki temu potrawy są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, a przy tym zdrowe i lekkostrawne. – Przygotowując posiłki w urządzeniu Airfryer oszczędzamy przede wszystkim nasz żołądek i jelita, a dodatkowo kaloryczność na poziomie tłuszczu jest nieporównywalnie mniejsza - potwierdza dietetyczka i ekspertka żywieniowa Philips, Agata Ziemnicka - Łaska. Przygotowane w urządzeniu Airfryer posiłki, np. ulubione frytki Twojego dziecka, mogą zawierać nawet do 80 % mniej tłuszczu . Do usmażenia 1 kg frytek potrzebujemy 1 łyżki oleju.

Airfryer jest urządzniem wielofunkcyjnym – nie tylko smaży, ale także grilluje i piecze. Airfryer pozwoli Ci na przygotowanie każdego domowego posiłku – od śniadania po kolację. Oprócz chrupiących frytek przygotowanych z łyżką oleju, grillowanego kurczaka czy steka wołowego, z powodzeniem możesz przygotować grillowane warzywa, chipsy z jabłek czy jarmużu lub upiec pyszny sernik. Duża pojemność nowych modeli Airfyer - 1,2 kg wystarcza do przygotowania jedzenia nawet dla 5 osób, przez co zdrowymi posiłkami może cieszyć cała rodzina.

www.fit.pl