Oregano - dlaczego jest tak aromatyczne?

Chociaż znane jest przede wszystkim jako aromatyczna przyprawa do mięs czy sałatek, dzikie oregano wykazuje także wiele właściwości leczniczych 
fit.pl
2013-11-12 00:00
Udostępnij
Oregano - dlaczego jest tak aromatyczne?

Olejek z dzikiego oregano to prawdziwy skarbiec zdrowotnych mikroelementów.

Dobroczynne właściwości oregano utrwalone zostały już w nazwie rośliny, która w starożytnej grece oznaczała „łaskawość gór”. Zielarze i medycy starożytnej Grecji i Babilonii stosowali lebiodkę pospolitą (to inna nazwa oregano) jako lek na choroby serca i płuc, a także do leczenia ukąszeń i ran. Dzięki współczesnej nauce znamy jeszcze więcej zalet tej rośliny. Charakterystyczny zapach oregano bierze się z zawartego w nim eterycznego olejku, bogatego w fenole, czyli przede wszystkim karwakrol i tymol. Olejek to także źródło flawonoidów, fitosteroli oraz witaminy A i C.

Najważniejszy składnik olejku – karwakrol – ma działanie ogólnie pobudzające. Wpływa na ośrodki naczynioruchowe, delikatnie przyspieszając oddech. Ma także właściwości moczopędne, napotne i żółciopędne, dzięki czemu wspomaga naturalne, oczyszczające procesy organizmu. Stosowany miejscowo, ma działanie przeciwbólowe i rozgrzewające – Oregamol może być więc używany przez osoby aktywne fizycznie, w razie nadciągnięć i przeciążeń mięśni. Odkażające właściwości karwakrolu wspomagają procesy gojenia się ran, ukąszeń i oparzeń.  

Zawarty w olejku tymol znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości odkażających. Jego dezynfekującemu działaniu poddają się nie tylko na bakterie i grzyby, ale także niektóre wirusy. Doskonale sprawdza się przy leczeniu opryszczki czy aft. Tymol przyjęty doustnie, rozrzedza wydzielinę śluzową w górnych drogach oddechowych, ułatwiając jej odkrztuszanie. Jego działanie oczyszczające nie ogranicza się tylko do tego – działa również napotnie, pomagając organizmowi oczyścić się z bakterii i toksyn. Ta właściwość jest bardzo przydatna w leczeniu gorączki i przeziębień. Tymol bywa wykorzystywany także dla usprawnienia procesów trawiennych, ponieważ wspomaga produkcję śliny, soku żołądkowego i żółci.

Przeciwzapalne właściwości olejku z dzikiego oregano wspierane są także obecnością flawonoidów. Zawartość fitosteroli pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu „złego cholesterolu” w organizmie oraz wspomaga profilaktykę chorób układu krążenia. Olejek zawiera także mnóstwo witaminy A (zwanej „przyjacielem oka i urody”, ponieważ wspiera prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz dba o zdrowie skóry i paznokci) i witaminy C (pomagającej wykurować się z przeziębienia).

Powstały na bazie olejku z dzikiego oregano może być uzupełnieniem codziennej diety. Nadaje się do stosowania w profilaktyce chorób i już w trakcie ich trwania.

www.wellness.fit.pl