Rooibos: W czym tkwi tajemnica słonecznego naparu?

Ujęty w jedną kategorię herbat czerwonych wraz z chińskim pu-erh rooibos tak naprawdę wcale herbatą nie jest. Jego przypominające igły listki nie pochodzą z krzewów herbacianych, a z czerwonokrzewu, który naturalnie występuje w południowych rejonach Afryki. Powstający z nich napar jest nie tylko smaczny, łagodny, ale też zdrowy, ponieważ wywiera pozytywny wpływ na nasz organizm. Czym charakteryzuje się herbata rooibos oraz dlaczego warto ją pić?
2021-09-20 00:00
Udostępnij
Rooibos: W czym tkwi tajemnica słonecznego naparu?

Herbata to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Czarna, zielona, czerwona, owocowa czy ziołowa – każda ma swoich stałych zwolenników. Nie inaczej jest z tajemniczo brzmiącą rooibos.

Czerwonokrzew, z którego zbierane są liście suszu rooibos, występuje w górach Cederberg w Republice Południowej Afryki, gdzie ma doskonałe naturalne warunki do uprawy, bez konieczności nawożenia go. Intensywnie czerwona barwa powstaje w wyniku fermentacji zebranych gałązek wraz z listkami, przypominającymi igły sosny. Ususzone i drobno pocięte części rośliny stanowią podstawę cudownego naparu o oryginalnym zapachu i smaku. Otrzymujemy z niego delikatny, miodowy napój bez charakterystycznej dla innych herbat goryczki.

Jak najlepiej parzyć rooibos?

Aby otrzymać idealny napar susz rooibos należy zalać wrzątkiem oraz parzyć pod przykryciem od trzech do pięciu minut. Jeśli nie lubimy „fusów”, warto kupić rooibos w torebkach lub sypać go do papierowego filtra bądź koszyczka z drobnymi oczkmi. W przypadku tego naparu nie musimy obawiać się zbyt długiego czasu zaparzania, jak ma to miejsce w przypadku herbat zielonych i białych. Rooibos nie traci w ten sposób właściwości, zmienia się jedynie jego intensywność, która nie wiąże się z nabieraniem gorzkiego smaku. W sklepach możemy także znaleźć mieszanki rooibosa z miodokrzewem (honeybush), który jest lekko kwiatowy i delikatniejszy w smaku.

Dobroczynne działanie rooibosa

Dlaczego warto włączyć do swojej codziennej rutyny poranny lub wieczorny kubek naparu z rooibosa? Szczególnie powinny wziąć go pod uwagę osoby starsze, rodzice, osoby mające wysokie ciśnienie oraz kobiety w ciąży. Ze względu na brak kofeiny i teiny, która występuje w herbacie czy yerba mate, jest on łagodny, bezpieczny oraz stanowi doskonałą alternatywę dla klasycznej, czarnej herbaty. Brak substancji pobudzających organizm pozwala na delektowanie się intensywnym naparem bez ryzyka nadmiernego pobudzenia. Kubek rooibosa polecany jest także osobom cierpiącym na bezsenność bądź mającym problemy z zasypianiem, ponieważ napar z czerwonokrzewu cechują również właściwości odprężające.

– Czerwony napój z rooibosa to smaczna alternatywa dla klasycznej herbaty. Wyrazisty i zarazem delikatny oraz pozbawiony goryczki smak, a także brak kofeiny i teiny w liściach sprawiają, że napar z rooibosa może pić każdy. Rooibos szczególnie zasmakuje tym, którzy lubią miód i orzechy, bowiem te aromaty są szczególnie wyczuwalne w naparze. Jeśli jednak nie przekonują nas te nuty smakowe, możemy sięgnąć po rooibos z dodatkami, na przykład organicznym kakao czy suszonymi owocami. Warto go pić regularnie wieczorną porą, aby się wyciszyć i przygotować do głębokiego snu – przekonuje Piotr Duniec z English Tea Shop Polska.

Napar z czerwonokrzewu posiada też właściwości uspokajające i rozweselające, dlatego warto go pić przy rozdrażnieniu i w czasie nadmiernego stresu. A wszystko to dzięki dużej zawartości flawonoidów. Czym są te związki? To naturalnie występujące substancje, które nie tylko odpowiadają za kolor warzyw czy owoców, ale też działają jak miotełka oczyszczająca nasz organizm z toksyn i wolnych rodników, odpowiadających za starzenie się komórek. Ale nie tylko: flawonoidy odpowiadają za nasz dobry humor, ponieważ wspomagają wydzielanie serotoniny, popularnego „hormonu szczęścia”. W stanach obniżonego nastroju regularne picie rooibosa może być szczególnie korzystne.

Rooibos na smuklejszą sylwetkę

Herbaty, szczególnie zielona i kuzynka rooibosa – czerwona pu-erh, polecane są do picia osobom dbającym o smukłą sylwetkę. Nie inaczej jest z naparem z czerwonokrzewu. Dzięki wspominanym już właściwościom antystresowym pozwala kontrolować nasze uczucie głodu, zapobiegając gwałtownym jego napadom, które pojawiają się często przy długo utrzymującym się stresie. Rooibos usprawnia także trawienie oraz wspomaga metabolizm, dlatego jego picie jest polecane w walce z niechcianymi kilogramami. Pamiętajmy jednak, że napar z liści czerwonokrzewu nie zastąpi nam ćwiczeń czy zdrowej, niskokalorycznej diety – w połączeniu z aktywnością fizyczną i zbilansowaną dietą pomoże jednak osiągnąć smuklejszą sylwetkę.

Delikatny napar z rooibosa to doskonały przepis na chwilę relaksu i pełnego odprężenia. Pity regularnie z pewnością przyniesie wiele korzyści zdrowotnych i poprawiających samopoczucie. Należy także zaznaczyć, że rooibos możemy pić w dowolnych ilościach, zawsze wtedy, kiedy tylko najdzie nas ochota na ten wyjątkowy, przepełniony słonecznymi nutami napar.