fit.pl mobile logo

Serowy elementarz

Chyba każdy z nas ma swój ulubiony gatunek sera. Jednak czasami, przy zwykłej rozmowie, niepostrzeżenie można popełnić proste faux pas wynikające z powtarzania usłyszanych nazw czy pojęć bez faktycznej wiedzy na ich temat. Dlatego warto wiedzieć, co kryje się pod różnymi nazwami, padającymi w rozmowach o serach. Poniżej prezentujemy prosty słowniczek, który może uratować z prawdziwej serowej opresji:

Dojrzewanie – okres, w którym ser nabiera właściwego sobie smaku i charakteru. Czas dojrzewania jest uzależniony od gatunku sera. Ten proces może trwać nawet kilka lat (jedynie sery świeże z reguły nie są poddawane temu procesowi). Ogólna zasada mówi, że im dłuższy czas dojrzewania, tym smak produktu bardziej wyrazisty i pikantny. W procesie dojrzewania serów najważniejsza jest wypadkowa trzech elementów: temperatury, dostępu powietrza oraz jego wilgotności.

Dziury (tzw. oka) – powstają w procesie dojrzewania sera w wyniku wydzielania się dwutlenku węgla (skutek pracy specjalnych kultur bakterii). Wielkość, ilość oraz ich kształt różnią się w zależności od gatunku sera.

Konfekcjonowanie – sposób pakowania i krojenia serów przeznaczonych do sprzedaży.

Pleśń – można wyróżnić sery z porostem pleśni (pleśń pojawia się tylko na zewnątrz, tworząc swego rodzaju skórkę) oraz sery z przerostem pleśniowym (pleśń rozwija się także we wnętrzu sera). Do produkcji wykorzystuje się pleśń szlachetną, która jest w pełni bezpieczna dla zdrowia.

 Podpuszczka – enzym trawienny, wykorzystywany w produkcji sera (rodzaje serów, które powstają z udziałem podpuszczki nazywane są podpuszczkowymi). Rozpoczyna proces ścinania się mleka.

Serwatka – ciecz uzyskana po oddzieleniu twarogu ze zsiadłego mleka. Zawiera szereg łatwo przyswajalnych składników mineralnych, takich jak białko, wapń, fosfor czy witaminy z grupy B. Dawniej była powszechnie wykorzystywana do celów kulinarnych, kosmetycznych i leczniczych. Pozytywnie wpływa na działanie układu pokarmowego oraz na kondycję włosów i paznokci. Obecnie została odkryta na nowo, zwłaszcza przez osoby uprawiające sporty i dbające o linię.

Solanka – roztwór wody z solą, najczęściej kamienną. Płucze się w nim sery, by nadać im pożądany smak.

Przy wyborze produktów spożywczych, zwróć uwagę na certyfikaty żywności, np. Jakość Tradycja. Przyznawany produktom wysokiej jakości z 50-letnią tradycją wytwarzania. Po więcej informacji zapraszamy na www.specjalyregionu.pl

 

PODZIEL SIĘ Z INNYMI

Napisz komentarz...
Zaloguj przez Facebooka

Prywatność
Polityka prywatności 

Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl

RODO

Szanowny Czytelniku!

Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Nie zmieniamy naszych uprawnień.

Od 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Dlatego też proszę zaznacz przycisk „zgadzam się” jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Fit.pl, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez opisane wyżej Fit.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego tutaj.

Zgadzam się
Nie teraz
fit.pl profil na Facebooku
fit.pl kanał na Youtube
Forum dyskusyjne fit.pl