Rogaliki, muffiny i tarty… wszyscy zajadamy się nimi w wersji słodkiej. Choć zwykle kojarzą nam się z deserem, to czas przełamać rutynę i spróbować ich w nieco innej odsłonie. Z boczkiem, szynką i warzywami tworzą naprawdę smaczne i wytrawne kompozycje. Jak je przygotować? Sprawdźcie nasze pomysły!
2019-12-16 00:00
Udostępnij
Słone odsłony słodkich dań

Powiedzmy sobie szczerze - zwykle mówiąc o rogalikach, muffinach czy tartach mamy na myśli te z czekoladą, owocami i bitą śmietaną. Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych smakołyków ze słodkim nadzieniem, koniecznie wybierz te w wersji wytrawnej. Poniżej przedstawiamy przepisy, które udowadniają, że wypieki te pyszne są również na słono. Smacznego!

1. Tarta na cieście francuskim z Kaziukiem i camembertem

Składniki:

  • Ciasto francuskie
  • 4-5 plasterków kiełbasy Kaziuk JBB Bałdyga
  • 3 jajka
  • Camembert
  • 200 ml śmietanki 30%
  • Tarta mozzarella
  • Rukola
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Na formę do tarty wyłóż ciasto francuskie. Daj na ciasto obciążenie (np. naczynie żaroodporne) i piecz 10 minut w 200°C. Śmietankę wymieszaj z jajkami, dodaj tartą mozzarellę, dopraw solą i pieprzem. Mieszankę jajeczną wylej na podpieczone ciasto, poukładaj plasterki Kaziuka i camemberta. Całość piecz ok. 25 minut w 200°C. Podawaj z rukolą.

2. Rogaliki z szynką i serem

Rogaliki

Składniki:

  • Szynka z beczki Masarnia u Józefa – JBB Bałdyga
  • Ciasto francuskie
  • Czerwone pesto
  • Ser żółty
  • Rozmącone jajko
  • Sezam do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie dzielimy w równe trójkąty. Nakładamy niewielką ilość czerwonego pesto, szynki i sera i zawijamy, tworząc rogaliki. Rogaliki smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem i zapiekamy w nagrzanym do temp. 190 stopni Celsjusza piekarniku przez około 30 minut. Czas przygotowania: 45 minut Poziom trudności: średni.

3. Muffinki z serem, boczkiem i szynką

Muffinki

Składniki:

  • 750g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pół kostki masła
  • 1 szklanka mleka
  • Szczypta soli
  • 10 dag boczku z wędzarni JBB Bałdyga
  • 10 dag szynki kruchej JBB Bałdyga
  • 2 cebule
  • 20 dag sera żółtego
  • Zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • Masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą. Żółty ser i szynkę pokrój w małą kostkę, a cebulę i boczek w grubą kostkę. Boczek podsmaż, po chwili dodaj do niego cebulę. Jajka roztrzep z mlekiem. Masło rozpuść i ostudź, dodaj do mleka z jajkami. Mokre składniki połącz z suchymi. Dodaj do tego ser, szynkę, cebulę, boczek i przypraw solą, pieprzem i ziołami. Formę na muffinki wysmaruj masłem, przelej masę i piecz ok. 25 minut w 200°C.