Yerba mate - południowoamerykański napar pełen mocy

Yerba mate to wywodzący się z Ameryki Południowej napój znany na świecie dzięki swoim pobudzającym właściwościom. Czym jest yerba mate i czy warto ją pić? Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat, zapraszamy Was do przeczytania tego artykułu.
2020-10-13 00:00
Udostępnij
Yerba mate - południowoamerykański napar pełen mocy

Co to jest yerba mate?

Yerba mate powstaje z ostrokrzewu paragwajskiego, czyli drzewa mogącego osiągać nawet do kilkunastu metrów wysokości. Najcenniejszą częścią tej rośliny są liście i łodyżki, które suszy się i tnie na mniejsze kawałki, w wyniku czego powstaje susz potrzebny do zaparzenia naparu. Największymi światowymi producentami yerba mate są Argentyna, Brazylia i Paragwaj. To ważne, ponieważ sposób produkcji oraz rodzaj danego produktu często jest uzależniony właśnie od kraju pochodzenia. Przykładowo, Paragwajczycy preferują yerba mate z mocno wyczuwalnymi nutami dymu i goryczy, głębokie i intensywne w smaku. Brazylia słynie zaś z chimarrao – bardzo drobno zmielonej yerba mate w intensywnie zielonym kolorze. Jeśli zastanawiasz się możesz ją kupić – yerba mate sklep Poyerbani.pl to pozycja godna Twojej uwagi!

Yerba mate – jak pić?

Zastanawiasz się, jak zaparzyć yerba mate? Choć na pierwszy rzut oka ten proces może się wydawać skomplikowany, w rzeczywistości wcale taki nie jest! Przed pierwszym zaparzeniem warto zaopatrzyć się w akcesoria do yerba mate. Najważniejsze z nich to matero zwane tykwą, czyli specjalne naczynko oraz bombilla – rurka do yerba mate wyposażona w filtr. Warto wiedzieć, że jedna porcja suszu powinna wynosić ok. 30 g produktu. Po wsypaniu go do naczynka należy przechylić je na bok tak, by susz utworzył niewielki kopczyk. Następnie we wnętrzu matero umieszcza się bombillę, po czym napełnia się je wodą. Bardzo istotna jest także jej temperatura – yerba mate nie należy zalewać wrzątkiem! Może to sprawić, że nabierze ona zbyt silnej goryczy. Optymalna temperatura do zaparzenia yerba mate to ok. 80 stopni Celsjusza.

Yerba mate – właściwości

Ostrokrzew paragwajski znany jest głównie dzięki swoim właściwościom pobudzającym. Zawdzięczane są one głównie wysokiej zawartości kofeiny – z tego powodu yerba mate często porównywana jest do kawy. Efekt pobudzenia po yerba mate jest długotrwały, a po jego ustaniu nie następuje nagły spadek energii. Jeśli zależy Ci na silnym pobudzeniu, wybierz produkt typu yerba mate energia z dodatkiem guarany – pobudzające właściwości tego owocu były wykorzystywane już setki lat temu przez rdzenne plemiona. Co więcej, napary z ostrokrzewu paragwajskiego to także źródło witamin i minerałów. Yerba mate cechuje się zawartością m.in. witamin z grupy B, a także witaminy A i C. Jeśli zaś chodzi o pierwiastki, pijąc yerba mate, dostarczysz sobie magnezu, fosforu, potasu i innych elementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.