Spożywanie 6 gramów czekolady dziennie obniża ryzyko zawału serca i udaru mózgu o 39%
fit.pl
2010-04-30 00:00
Udostępnij
Czekolada korzystna na serce
Doczekaliśmy się niesamowicie optymistycznych wyników ośmioletnich badań przeprowadzonych przez niemieckich naukowców. Blisko dwadzieścia tysięcy uczestników w podobnym stanie zdrowia, o zbliżonym BMI brało udział w badaniach odpowiadając na pytania dotyczące diety, ćwiczeń fizycznych i zdrowia.

W marcu 2010 roku analiza poprzednich badań przeprowadzona przez naukowców z McMaster University, wykazała, że spożywanie jednej tabliczki czekolady tygodniowo może pomóc zmniejszyć ryzyko udaru mózgu o 22%, a także zmniejszyć ryzyko zgonu po udarze mózgu. Jedno z badań przeprowadzonych na plemieniu Indian żyjących na Karaibach pijących codziennie średnio pięć filiżanek kakao, dowiodło, że czekolada ma relaksujący wpływ na naczynia krwionośne, poprawiając przepływ krwi w żyłach.

Z korzyści płynących z jedzenia czekolady mogą skorzystać także osoby po przebytym zawale serca. Badanie opublikowane we wrześniowym numerze „Journal of Internal Medicine” dowodzi, że ryzyko śmierci z powodu chorób serca u pacjentów po przebytym zawale serca zmniejsza się trzykrotnie, gdy spożywają oni dwie porcje czekolady w tygodniu – w porównaniu do osób, które unikają czekolady. Jednakże niemieccy naukowcy są dalece ostrożni w rekomendowaniu spożywaniu większej ilości czekolady. Polecają natomiast zastąpienie cukru i tłustych przekąsek jak np. chipsy, kawałkiem gorzkiej czekolady.

Badań dotyczących korzystnego wpływu czekolady na zdrowie i samopoczucie przybywa. Pamiętajmy jednak, że dotyczy to spożywania gorzkiej czekolady, a nie tej, którą tak bardzo lubimy – mlecznej. Najważniejsze, jak we wszystkim, najrozsądniejsze wydaje się zachowanie umiaru.

www.fit.pl