Białko
Białko odpowiada za tworzenie komórek dziecka, a także prawidłowy wzrost płodu. Przyszłe mamy powinny sięgać po ryby, chude mięso, jajka, warzywa strączkowe, a także przetwory mleczne. Kobieta w ciąży powinna jeść 3-4 posiłki, bogate w białko. Białko roślinne znaleźć można w pełnoziarnistych zbożach.
Cynk
Jego niedobór prowadzi do zaburzeń w rozwoju umysłowym dziecka. Cynk znajdziemy w kiełkach pszenicy, pestkach słonecznika, dyni czy chudym mięsie.
Wapń
Wapń bierze udział w prawidłowym wykształceniu systemu nerwowego płodu. Wapń zawierają warzywa liściaste – szpinak, szczaw, orzechy, pomarańcze, soja, suszone morele, jajka i sardynki. Kobieta w ciąży powinna wypijać minimum szklankę mleka dziennie. Można ją zastąpić jogurtem, kefirem lub serkami.
Kwas foliowy
Jego niedobór może spowodować wystąpienie u dzieci różnych chorób, na przykład rozszczep kręgosłupa, wada serca. Aby uzupełnić niedobory kwasu foliowego, kobieta powinna sięgać po szpinak, brokuły, zielony groszek, kiełki zbóż, buraki. Najlepiej jeść je na surowo lub gotowane na parze. Kwas foliowy znajduje się też w: bananach, pomarańczach, orzechach, razowym i białym pieczywie, ziemniakach, tłustych rybach, wątrobie.
Żelazo
Wpływa na prawidłowy rozwój krwi dziecka, przyczyniając się do wzmocnienia odporności organizmu. Żelazo występuje przede wszystkim w mięsnych podrobach, wątróbce, chudym mięsie i tuńczyku, a także w brukselce, kapuście, fasoli.
Witamina C
Jej zadaniem jest dbanie o zwalczanie wirusów i bakterii chorobotwórczych, podnoszenie odporności i pomoc przy przyswajaniu żelaza. Witamina C sprawia, że dziecko rośnie prawidłowo, a jego kości i zęby są znacznie mocniejsze. Witamina C występuje w: pomarańczach, kiwi, papryce, pomidorach, natce pietruszki, brukselce, grejpfrutach, czarnych porzeczkach, truskawkach, ziemniakach (ziemniaki zawierają nawet więcej witaminy C niż jabłko).
Tego unikaj!
Przyszła mama powinna wyeliminować ze swojego menu kawę i mocną herbatę, które mają szkodliwy wpływ na układ nerwowy dziecka. Lepiej zastąpić je naturalnymi sokami lub wodą mineralną. Kobiety w ciąży powinny unikać soli i cukru, które nie dostarczają składników odżywczych. Sól spowodować może zatrzymywanie wody w organizmie.
Alkohol - nie tylko mocny alkohol, ale również piwo i wino bezalkoholowe mogą zawierać środki konserwujące, których wpływ na dziecko może być negatywny. Okazjonalnie możesz wypić kieliszek czerwonego wytrawnego wina do obiadu - pomoże w trawieniu.
Z menu przyszłej mamy powinny zniknąć konserwy, w skład których wchodzi dużo soli i środków konserwujących, tłuszczów czy sztucznych barwników.
Co powinna jeść przyszła mama?
Dowiedziałaś się, że zostaniesz mamą. Od teraz musisz jeszcze bardziej dbać o swoje ciało. Mały, rozwijający się organizm potrzebuje wapnia do budowy zdrowych kości, układ nerwowy natomiast kwasu foliowego, krew przede wszystkim żelaza, a komórki białka. Jak więc planować menu?