Osoby leczące się na choroby reumatologiczne powinny sięgnąć po warzywa i ograniczyć do minimum spożywanie produktów bogatych w cholesterol. Według naukowców taka dieta może złagodzić reumatyczne dolegliwości.
Tak uważają naukowcy ze sztokholmskiego Instytutu Karolińskiego. Twierdzą oni, że reumatycy powinni wyeliminować ze swojego jadłospisu produkty, które dostarczają organizmowi zły cholesterol, tzw. LDL i przejście na dietę wegetariańską, która łagodzi dolegliwości.
Gościec (GPP), czyli reumatoidalne zapalenie stawów, to schorzenie tkanki okołokostnej. U chorego zapalenie prowadzi do trwałego kalectwa. Proces wapnienia naczyń krwionośnych, który za to odpowiada, nasila i przyspiesza cholesterol.
Zespół szwedzkich naukowców zbadał grupę ludzi, borykających się z reumatycznymi bólami. W badaniach uczestniczyło 66 osób. 38-osobowa grupa przeszła na bezglutenową dietę wegetariańską, a reszta odżywiała się tak jak w domu. Po badaniach kontrolnych okazało się, że dieta wegetariańska poprawiła stan zdrowia reumatyków, a zmiany reumatyczne były mniej dokuczliwe. Natomiast u osób, które nie unikały złego cholesterolu, nie stwierdzono poprawy.
Dodatkowo u członków grupy wegetariańskiej stwierdzono podwyższony poziomu przeciwciał zwanych "anty-PC", które zwalczają LDL i przeciwdziałają wapnieniu naczyń krwionośnych.
- Mimo, że nasze badania dotyczyły niewielkiej grupy, ich wyniki są interesujące bo wyraźnie pokazują, iż tego typu dieta ma nie tylko pozytywny wpływ na GPP, ale i ogranicza zagrożenie chorobami układu krążenia i serca – stwierdził Johan Frostegard, kierujący badaniami.
Profesor wątpi, by dieta wegetariańska była powszechnie stosowana do walki z chorobami reumatycznymi, takimi jak gościec. Zaleca jednak, by unikać tłustego mięsa, masła i jaj.
– Jest to bardzo radykalna i trudna do utrzymania dieta, lecz jeśli sami chorzy zechcą ją wypróbować, to sądząc z naszych doświadczeń, może to im przynieść tylko korzyść. Bo przecież nadmiar cholesterolu może spowodować choroby sercowo-naczyniowe, miażdżycę, zawał i udar mózgu.