Składniki (około 18 bułek):
• 750 g mąki pszennej chlebowej (typ 720)
• 235 ml letniego mleka
• 210 ml letniej wody
• 35 g świeżych drożdży
• 6 łyżek słonecznika i pestek dyni KRESTO
• 1 jajko M
• 3 łyżki oleju Rapso
• 2 łyżeczki soli
• 1,5 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
• białko z 1 jajka do posmarowania bułek
• słonecznik, pestki dyni KRESTO
Wykonanie:
1. Zrób zaczyn. W tym celu połącz mleko, drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstaw na około 15 minut, aż zaczyn zacznie pracować - będzie podrastać i pienić się.
2. Do misy miksera dodaj mąkę, zaczyn, wodę, pestki, sól, jajko i zacznij wyrabiać ciasto używając końcówki do ciasta drożdżowego lub wyrabiaj ręcznie - wyrabiamy około 10 minut.
3. Dodaj do ciasta olej i na wolnych obrotach miksuj aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty przez ciasto.
4. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na około 1 godzinę, do podwojenia objętości ciasta.
5. Przygotuj 2 duże blaszki, np. te z wyposażenia piekarnika. Wyłóż je papierem do pieczenia lub posmaruj olejem i posyp mąką.
6. Wyrabiaj ciasto ręką około 1 minutę.
7. Odrywaj kawałki ciasta (waga: około 90 g), chwilkę wyrabiaj, formując kulkę, układaj je na blaszce. Powtarzaj tę czynność z resztą ciasta.
8. Posmaruj bułki białkiem przy pomocy pędzelka i posyp ziarnami.
9. Przykryj ściereczką blaszki z bułeczkami i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
10. Po tym czasie delikatnie spłaszcz dłonią każdą z bułek i wstaw 1 blaszkę do nagrzanego piekarnika do 180°C.
11. Bułeczki piecz około 20 minut, do ładnego zarumienienia.
12. Czynność powtórz z drugą blaszką.
13. Upieczone bułeczki studzimy na kratce.