Przepis na około 20 sztuk:
Składniki na ciasto:
· 2 szklanki (o poj. 250ml.) mąki pszennej typ 480
· 1 szklanka startej dyni hokkaido lub piżmowej
· łyżka drożdży instant
· olej Rapso do smażenia
· 1 duże jajko (lub 2 małe)
· szklanka maślanki naturalnej
· łyżka liofilizowanych malin
· 2 gruszki
· łyżeczka cynamonu
· 1/3 łyżeczki kardamonu
· Szczypta soli
Składniki na dressing:
· 3 łyżki miodu
· 2, 3 gruszki
· ½ łyżki goździków
· kilka ziaren kardamonu
· laska cynamonu
Dekoracja:
· płatki migdałowe KRESTO
Przygotowanie ciasta:
1. Składniki dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy ciasto na minimum 30 minut do 1 godziny.
2. Smażymy na rozgrzanym oleju Rapso.
Przygotowanie dressingu:
1. Miód wylewamy na patelnię, dodajemy plastry gruszki, goździki, kardamon, laskę cynamonu
i karmelizujemy owoce.
2. Dressing nakładamy na racuchy. Całość prószymy cukrem pudrem i posypujemy płatkami migdałowymi.