Foodpairing to coś więcej niż łączenie określonych typów potraw z poszczególnymi gatunkami wina. To prawdziwa sztuka, która pozwala nam nie tylko wydobyć to, co najlepsze w wyśmienitych daniach, lecz także stworzyć nowe, intrygujące kompozycje kulinarne. Sztuce doboru win do potraw poświęcamy dzisiejszy artykuł – zachęcamy do czytania!
2021-10-13 00:00
Udostępnij
Jak dopasować wino do potraw?

Jakie wina do jakich potraw?

Wino niezwykle często towarzyszy nam w trakcie posiłków – uroczystych i nie tylko. Bez względu na to, czy mowa o świątecznym obiedzie, czy pozornie „zwykłej” kolacji, odpowiedni dobór win do potraw może przynieść nam liczne korzyści. A więc jakie wino do jakich potraw wybrać? Chociaż degustatorzy coraz chętniej pozwalają sobie na eksperymenty, istnieje kilka podstawowych zasad foodpairingu, o których warto pamiętać. Wina białe powinniśmy spożywać zwłaszcza w towarzystwie ryb, mięsa drobiowego, serów z białą pleśnią czy owoców morza. Mowa tu oczywiście o winach wytrawnych i półwytrawnych. Półsłodkie wino białe będzie pasować również do serów z niebieską pleśnią, a także do wyjątkowo delikatnego mięsa białego. Słodkie z kolei doskonale sprawdzi się w towarzystwie deserów. Jeśli chodzi o wino czerwone wytrawne – do jakich potraw je serwować? Zwłaszcza do dziczyzny, wołowiny czy wieprzowiny. To również idealne wino do makaronów z czerwonym sosem, a także wyśmienite wino do serów twardych, jak np. cheddar. Jeśli natomiast interesuje nas dobór wina różowego do potraw – szczególnie dobrze pasuje ono do przekąsek, wędlin, zapiekanek, sałatek czy włoskich specjałów!

Jakie wino do mięsa?

Jak już powiedzieliśmy – wino do mięsa wieprzowego, dziczyzny, baraniny czy w końcu wino do wołowiny to przede wszystkim napitki o czerwonej barwie. Ale jakie? To zależy. Jeśli poszukujemy trunku, który idealnie dopełni smak mięs delikatnych (jak np. cielęcina), powinniśmy poszukać wytrawnego lub półwytrawnego lekkiego wina o młodym bukiecie. Tego rodzaju trunek okaże się również wyśmienitym winem do kaczki, szczególnie jeżeli wyprodukowany został z odmiany Pinot Noir. Po innego rodzaju specjały powinniśmy sięgnąć, przyrządzając mięso smażone – w tych okolicznościach dobrze mieć pod ręką wino cięższe, wyróżniające się swoją tanicznością. Niekiedy, poszukując specjału odpowiedniego do mięsnych specjałów, możemy także sięgnąć po trunki jasne, traktowane zazwyczaj jako wino do ryby. Napitki z tej grupy najlepiej łączyć z kurczakiem, indykiem czy gęsią. Do tych dwóch ostatnich możemy podać harmonijne w smaku wino czerwone.

Jakie wino do ryb?

Jakie wino do ryb serwujemy najczęściej? Rzecz jasna białe. Do ryb tłustych, czyli np. łososia, powinniśmy podać wino ciężkie i oleiste. Do ryb surowych z kolei idealnie pasują wina o orzeźwiającej kwasowości, czyli np. te otrzymywane z odmiany Riesling. Wina kwaskowe dobrze czują się również w towarzystwie ryb smażonych. Chociaż do Świąt jeszcze trochę czasu – jakie wino do karpia pasuje najlepiej? Oczywiście rybę tę możemy przyrządzić na wiele różnych sposób. Najbardziej uniwersalnym wyborem może zatem okazać się wino białe o przyjemnej, lecz nienachalnej słodyczy. Wino czerwone możemy natomiast bez obaw zaserwować do tuńczyka.

Jakie wino do makaronu?

Jakie wino do makaronu okaże się najlepsze? Podstawowa zasada głosi, że do makaronów z czerwonymi sosami (czyli np. spaghetti bolognese) serwujemy wina czerwone, ewentualnie różowe, do makaronu z jasnym sosem z kolei (czyli np. do carbonary) – wina białe. W pierwszym przypadku dobrze postawić na szczepy takie jak Sangiovese, Dolcetto czy Primitivo. W drugim natomiast odpowiednim wyborem okaże się np. Chardonnay, Sauvignon Blanc, Trebbiano czy Pinot Grigio.

Jakie wino do pizzy?

Do pizzy pepperoni możemy podać wyraziste wino czerwone, np. Cabernet Sauvignon. Smak klasycznej margaritty podkreśli dobrze Sauvignon Blanc. Quattro fromaggi natomiast bez obaw popijajmy kieliszkiem wina Riesling!

Jakie wino do sałatki?

Sałatki warzywne łączmy przede wszystkim z winami białymi, o przyjemnie cytrusowym aromacie. Do sałatek z mięsem powinniśmy natomiast podać wino czerwone lub różowe – właśnie to, które połączylibyśmy z danym rodzajem mięsa. A jakie wino do sałatki greckiej wybrać? Tu polecamy takie odmiany jak Semillon, Sauvignon Blanc czy Pinot Gris. Doskonałym dodatkiem do sałatki z serem feta jeżeli pod ręką nie będzie butelki greckiego wina Retsina, okaże się natomiast Pinot Blanc, Riesling czy – ponownie – Sauvignon Blanc.

A więc to, jakie wina do jakich potraw wybierać, przestało być już dla nas tajemnicą. Gorąco zachęcamy zatem do wypróbowywania najciekawszych kompozycji kulinarnych! Pamiętajmy też, że w poszukiwaniu najlepszych smaków możemy śmiało eksperymentować z doborem wina do potraw!