Nie sposób wyobrazić sobie kuchni bez piekarnika. Od wielu lat jest jednym z podstawowych urządzeń w naszych domach. Aromatyczne ciasto, ciepła pizza, zapiekane warzywa i ziemniaki czy mięsko z chrupiącą skórką to dania, po które chętnie sięgamy. Wiedzą o tym doskonale producenci sprzętu kuchennego, którzy wciąż go udoskonalają. To dlatego powstał piekarnik z funkcją pary, dzięki czemu cechuje się on większą wydajnością, a także pozwala na przygotowywanie zdrowszych posiłków. Co warto wiedzieć o piekarniku parowym?
2020-11-19 00:00
Udostępnij
Jak działa piekarnik parowy?

Piekarnik parowy - jak działa?

Piekarnik parowy działa jak tradycyjny piekarnik, pozwalając na pieczenie i grillowanie potraw. Jednocześnie posiada on funkcję gotowania na parze, która nie wymaga użycia żadnych tłuszczów. Jeśli chodzi o sam mechanizm działania, na rynku są dostępne dwa typy piekarników parowych. Pierwszy wykorzystuje parowanie statyczne. Zawiera on wewnątrz komory specjalny pojemnik na wodę i umożliwia tzw. obieg grawitacyjny. Drugi typ urządzenia działa w oparciu o obieg wymuszony. Posiada on generator pary, który sprawia, że para wtłaczana jest do wnętrza komory. Oba typy piekarników zapewniają ten sam efekt, ponieważ powstała z wody para jest rozprowadzana po całej komorze piekarnika.

Zalety gotowania na parze

Inwestując w piekarnik, warto wybrać ten, który posiada funkcję gotowania na parze. Dlaczego? Ponieważ ten sposób przygotowywania posiłków ma wiele zalet, a najważniejsze, że jest bardzo zdrowy. Nie wymaga on użycia żadnych tłuszczów, dzięki czemu żywność jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Jednocześnie produkty zachowują wszystkie wartości odżywcze, minerały i mikroelementy. Są także bardzo aromatyczne oraz smaczne. Gotowanie na parze sprawia, że jedzenie świeżo i ładnie się prezentuje. Warto także wspomnieć, że piekarnik parowy daje wiele innych możliwości. Można w nim przygotować przekąski, mięsa, zupy, ryby, a także desery. Posługiwanie się nim nie wymaga żadnych zaawansowanych umiejętności czy kulinarnego talentu - jest to czynność prosta i łatwa do szybkiego opanowania.

Gdzie kupić piekarnik na parze?

Choć piekarniki na parze pojawiły się na rynku stosunkowo niedawno, cieszą się tak dużą popularnością, że bez trudu kupić je można u różnych producentów. Jak zawsze w takich przypadkach, urządzenia mogą się jednak różnić swoją jakością wykonania i funkcjami działania. A ponieważ jest to inwestycja na lata, warto ją dokładnie przemyśleć. Przede wszystkim dobrze mieć na uwadze klasę urządzenia - im jest wyższa, tym bardziej jest energooszczędna. Przykłada się to nie tylko na stan naszych portfeli. Dzięki temu piekarnik jest również bardziej przyjazny środowisku. Kupując urządzenie, dobrze także zastanowić się, jakie powinien on zawierać funkcje. Może być nim np. termosonda, która sprawdza poziom ciepła składników i całej potrawy, jak i technologia 6. Zmysł, która sugeruje optymalną temperaturę pieczenia.

Kupując piekarnik parowy, zakładamy, że jest to inwestycja na lata. Dlatego warto sięgnąć po sprzęt od zaufanego i renomowanego producenta, np. firmy Whirlpool. Ich urządzenia powstają z trwałych i odpornych materiałów, cechują się użytecznością i zastosowaniem nowoczesnej technologii. Sprzęt Whirlpool charakteryzuje wysoka klasa energetyczna, dzięki czemu zakup piekarnika zwraca się w perspektywie lat. Poza tym firma oferuje szereg dodatkowych funkcji do wyboru. Wszystkie urządzenia elegancko się prezentują, są dostępne w różnych wersjach kolorystycznych.

Piekarnik parowy to urządzenie, które pozwala przygotowywać w szybki i komfortowy sposób smaczne oraz dietetyczne posiłki. Żywność jest aromatyczna i zachowuje wszystkie swoje właściwości odżywcze. Jednocześnie obsługa urządzenia jest dziecinnie prosta. Jeśli dodać do tego różne funkcje, gotowanie staje się naprawdę bezproblemowe. Aby jednak tak było, warto sięgnąć po sprzęt od renomowanego producenta jakim na pewno jest Whirlpool.pl. Piekarnik parowy daje wiele możliwości i z pewnością jego zakup będzie strzałem w dziesiątkę, pozwalając na zdrowe gotowanie.