Gdy przyjemna aura za oknem zachęca do spędzania większości czasu na zewnątrz, nie warto tracić wielu godzin na przyrządzanie posiłków w kuchni. Gdy chcemy korzystać z pogody, pojawia się wtedy pytanie – co smacznego można przygotować na śniadanie, drugie śniadanie lub przekąskę? Co bez wyrzutów sumienia można podać również dzieciom? Są produkty, które znane są od pokoleń i śmiało można je wykorzystać, by przygotować coś naprawdę zdrowego, smacznego i pożywnego.
Proste rozwiązania są zawsze najlepsze
Nie bez powodu mówi się, że „piękno tkwi w prostocie”. Podobnie jest z jedzeniem – im prostsze są produkty, z których przyrządzamy nasze posiłki, tym lepiej. Wynika to z faktu, że są nieprzetworzone, czyli najbardziej zbliżone do natury, bez zbędnego udziału ulepszaczy. Brak konserwantów sprawia, że termin przydatności do spożycia może być krótszy, ale przynajmniej nie dostarczamy do organizmu składników szkodliwych dla zdrowia. Wśród produktów, które można zaliczyć do tych zdrowych i naturalnych są: jajka („zerówki”), produkty zbożowe, warzywa i owoce, oliwy i oleje oraz ziarna (np. kakaowca, czekolady, jagody Goji czy Acai). Ważne jest, by wszystkie (w miarę możliwości) pochodziły z ekologicznych upraw.
W opozycji do tej żywności jest ta przetworzona lub wysoko przetworzona. Wśród niej możemy wyróżnić między innymi: kolorowe napoje, słodycze, chipsy, margaryny, krakersy, przetwory mięsne i warzywne, dania instant czy fast foody. Są one źródłem cukru, soli, tłuszczów utwardzonych i niezdrowych kalorii. Nie odżywiają organizmu, a jedynie zapychają go, powodując szkody dla zdrowia.
Gotowe mieszanki na bazie nieprzetworzonych produktów
W całej gamie produktów wartych sprawdzenia w kontekście zdrowego odżywiania się (w tym jedzenia pełnowartościowych śniadań) warto sprawdzić gotowe mieszanki składające się ze zbilansowanego połączenia owoców, warzyw, dobroczynnych, pełnych ziaren - bez dodatku cukru.
Hi5! beeChrunchy to musli gotowe do zjedzenia po zalaniu wodą, mlekiem, jogurtem lub napojem roślinnym. Stanowi wysokie źródło błonnika i nasion oraz witamin i mikroskładników.
W ich składzie znajdują się płatki owsiane, ziarna słonecznika, rodzynki, wiórki kokosowe, daktyle, miód wielokwiatowy, orzechy włoskie, pestki dyni, suszone śliwki, owoc morwy białej, jagody goji, marchew suszona czy pyłek pszczeli. To źródła zdrowych tłuszczów i składników odżywczych. Ta plejada prostych, pochodzących prosto z natury składników tworzy mieszankę będącą gotowym do spożycia produktem, którego nie trzeba wcześniej przyrządzać, a wystarczy wsypać do miski lub termosu i zalać płynem.
Nie trać czasu na gotowanie – poświęć go na odkrywanie!
Dla lepszego zdrowia i samopoczucia warto postawić na intensywne aktywności fizyczne poza domem, dzięki którym zadbamy o swoje zdrowie i odkryjemy nowe, ciekawe miejsca. Warto również pomyśleć o dobrym dla zdrowia jedzeniu, dzięki któremu nie będziemy musieli się głowić nad pożywnymi posiłkami, które będą towarzyszyły nam podczas letnich wypadów w góry, nad jezioro czy gdziekolwiek się nam zamarzy.