Wiosna na talerzu
„Wiosna jest idealnym momentem na przestawienie się na świeże warzywa, które są jednym z głównych filarów diety. Idealnie, kiedy są składnikiem każdego posiłku, ponieważ stanowią doskonałe źródło błonnika, wspomagają trawienie, poprawiają pracę jelit, a także zapobiegają zaparciom. Świeże warzywa zawierają również witaminy i minerały, których potrzebuje organizm” – tłumaczy Wiola Lis, specjalistka z internetowego ekobazaru Arkana Smaku. Każde warzywo wyróżnia się wysoką zawartością określonych składników, np.:
• pomidory – zawierają naturalny barwnik likopen, który należy do rodziny antyoksydantów. Ma on korzystny wpływ na układ krążenia i może zapobiegać rozwojowi miażdżycy, zawałowi serca i udarowi mózgu;
• boćwina – obecność cynku, selenu i witaminy C wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób zapalnych dzięki wysokiej zdolności antyoksydacyjnej;
• szczypiorek – pomaga zwalczać infekcje dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybicznym. Dzieje się tak dzięki olejkom eterycznym i allicynie, która znajduje się w wielu warzywach z rodziny cebulowej.
Nowalijki w diecie – dlaczego warto jeść sezonowe produkty?
Nowalijki to młode warzywa wiosenne, które pojawiają się jako pierwsze w sezonie. Pierwsze nowalijki możemy spotkać w sklepach już od marca do czerwca. W Polsce warzywa wiosenne to przede wszystkim marchew, buraki, rzodkiewki, pory, cebula dymka, pomidory, kapusta, a także kiełki (brokułów, lucerny, pszenicy i sałaty). Regularne spożywanie świeżych warzyw niesie wiele korzyści dla zdrowia – pomagają one zapobiegać chorobom układu krążenia oraz zawierają antyoksydanty, które poprawiają również m.in. stan skóry.
Wczesne warzywa zawierają ważne minerały, takie jak witaminy A, C, kwas foliowy, cynk, potas, sód, fosfor i wapń. Witamina A poprawia wzrok, wspomaga prawidłowy wzrost kości i ma właściwości antynowotworowe. Witamina C wzmacnia zęby i odporność, jest silnym antyoksydantem.
Najlepiej, aby wybrane przez nas nowalijki miały zielone liście, które nie są przebarwione (np. żółte plamy mogą świadczyć o przedawkowaniu nawozu) i jędrne owoce. Wybierajmy też mniejsze rzodkiewki i marchewki.
„Jeśli chcemy mieć pewność, że spożywamy warzywa i owoce o jak najmniejszej zawartości szkodliwych związków, powinniśmy wybierać te, które posiadają certyfikat ekologicznego pochodzenia rolniczego. Innym dobrym rozwiązaniem jest wyhodowanie własnych, wiosennych warzyw” – poleca ekspertka z internetowego ekocentrum Arkana Smaku. Jak to zrobić? W doniczce należy umieścić mokrą gazę i zasiać nasiona, które po kilku dniach wykiełkują. Możemy też wykorzystać małe korzenie pora lub warzywa korzeniowe. Posadźmy je w doniczkach, postawmy na kuchennym parapecie i codziennie podlewajmy. W ten sposób uzyskamy młode warzywa i młodą zieleninę bez nawozu.
Kiełki – superfoods pełne zdrowia i witamin!
Kiełki to doskonałe źródło witamin, minerałów i składników odżywczych. Świeże kiełki są bogate w białko, kwasy tłuszczowe omega-3 i błonnik. Są niskokaloryczne, więc świetnie sprawdzają się wśród osób dbających o linię. Ich regularne spożywanie może zapobiec wielu groźnym chorobom, wzmocnić układ odpornościowy, zapobiec rozwojowi nowotworów i wyrównać niedobory witamin i minerałów. Kiełki są także idealnym rozwiązaniem dla wegetarian. Niewątpliwie zaliczane są do superfoods, czyli żywności o wysokiej wartości odżywczej. Są doskonałym wyborem jako składnik sałatek, który wzbogaca dietę, a podane na kanapkę z jajkiem urozmaicą talerz. Wzmacniają organizm, mają właściwości antyoksydacyjne i neutralizują wolne rodniki. Kupując je, warto wybierać ekologiczne, a jeszcze lepszą opcją jest ich samodzielna uprawa.
Zdrowa dieta z kiszonek – dlaczego warto jeść kiszonki regularnie?
Kiszonki to często pozostałości zeszłego sezonu w naszej spiżarni. Warto po nie sięgać przez cały rok. Zawierają wiele cennych witamin, minerałów i probiotyków, dzięki czemu są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na układ odpornościowy i pokarmowy.
„Kiszone ogórki, a także popularna kiszona kapusta, to nie jedyne warzywa, które można wprowadzić wiosną na swój talerz. Sięgajmy także po kimchi, kombuchę, rzodkiewki, kiszone buraki czy cytryny” – wylicza Wiola Lis z Arkanów Smaku.
Coraz to nowsze kiszonki dostępne na sklepowych półkach to bardzo pozytywny trend, gdyż wszystkie mają walory zdrowotne i niepowtarzalne smaki. Poprawiają pracę jelit, eliminują kwasowość i wzmacniają układ odpornościowy, a przy tym smakują wybornie. Jedzenie ich regularnie jest więc dobre dla zdrowia w każdym wieku i o każdej porze roku!