Tofu to wynaleziony w Chinach w II w. p. n. e. przez Liu Ana twarożek sojowy. Preferowane przez mieszkańców Azji, ale również wegan i wegetarian tofu jest istotnym źródłem białka w diecie oraz produktem, z którego można stworzyć mnóstwo przepysznych dań. Naszym absolutnym hitem, który zachwyci najbardziej wyrafinowane podniebienia, jest koreańskie tofu z jaśminowym ryżem, sosem oraz dodatkiem ketchupu BIO Roleski.
Składniki (4 porcje):
• 2 kostki naturalnego tofu ok. 350g
• Olej
Koreański sos:
• 2 ząbki czosnku
• 3 łyżeczki papryki gochugaru lub wędzonej
• 4 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki miodu
• 5 łyżek ketchupu oryginalnego bio Roleski
• ½ łyżeczki chilli
• 200 g ryżu jaśminowego
• garść czarnego sezamu
• dymka
• marchewka i ogórek pokrojone w paski
• limonka
1. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Tofu kroimy w dużą kostkę. Prażymy sezam na suchej patelni.
2. Gotujemy ryż, w misce mieszamy wszystkie składniki na sos.
3. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy tofu i smażymy na kolor złoty. Odkładamy na talerz pokryty ręcznikiem papierowym.
4. Na tą samą patelnię wlewamy sos, który zagotowujemy. Wrzucamy podsmażone tofu i mieszamy.
5. Ryż przekładamy do 4 misek, polewamy sosem, na górę kładziemy tofu, marchewkę i ogórka. Posypujemy sezamem i dymką. Całość skrapiamy limonką.