Aby odpowiedzieć na powyższe pytania, należy przyjrzeć się bliżej składom tego typu produktów.
Cukier i olej roślinny w składzie kremów czekoladowych
- Niestety w większości przypadków głównymi składnikami kremów czekoladowych jest najzwyklejszy cukier i olej roślinny, który odpowiada za jego półpłynną konsystencję - mówi dietetyk Sylwia Witek, Prezes marki ViVio.
- Cukier nie dość, że uzależnia, to powoduje problemy z otyłością i przyczynia się do powstawania próchnicy u dzieci. Olej roślinny występujący w kremach czekoladowych to często utwardzone tłuszcze roślinne i kontrowersyjny olej palmowy. Czy na pewno właśnie tym chcemy karmić nasze dzieci? - przestrzega Sylwia Witek.
Czym zastąpić kanapkę z kremem czekoladowym? Kremem daktylowym!
Dużo zdrowszą alternatywą jest chleb z niskosłodzonym dżemem lub miodem. Nie zawsze jednak dzieci, przyzwyczajone do specyficznego smaku kremu, chcą je jeść.
W tej sytuacji możemy dzieciom podać krem z daktyli, który jest dobrym zamiennikiem słodzonych sklepowych smarowideł. Możemy zarówno kupić gotowy krem w sklepie, jak i przygotować go samemu.
Właściwości daktyli
Daktyle to bogactwo korzystnych dla zdrowia składników. Zawierają błonnik pokarmowy, liczne antyoksydanty, związki mineralne, w tym przede wszystkim potas, wapń i witaminy.
Bez względu na to, czy daktyle są świeże, czy suszone zawierają bardzo dużą ilość błonnika, witaminy B3, a także potasu.
Krem daktylowy - prosty przepis
Składniki:
- 100 g daktyli (najlepiej świeżych, ale jeśli korzystamy z suszonych, należy je wymoczyć przez całą noc)
- woda (może być ta z suszonych daktyli, jak i mleko roślinne)
Przygotowanie:
Daktyle wsypujemy do blendera i miksujemy na krem, dolewając wodę lub mleko, w celu osiągnięcia pożądanej konsystencji. Opcjonalnie do kremu możemy dodać trochę kokao, karob, cynamon czy szczyptę chili.
Do kremu możesz dodać również orzechy laskowe. Orzechy laskowe rozkładamy na blaszce do pieczenie i pieczemy 10 minut w temperaturze 180°C. Zostawiamy do ostygnięcia, następnie lekko pocieramy w dłoniach aby pozbyć się skórki. Upieczone i oczyszczone orzechy przekładamy do blendera i miksujemy do momentu uzyskania gładkiego masła